Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Corul de Copii Radio, la aniversară
Generaţii de copii şi tineri au creat istoria Corului de Copii Radio, istorie ce va fi cinstită duminică, 14 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Radio, printr-un concert aniversar.
În urmă cu 65 de ani, dirijorul Ion Vanica înfiinţa Corul de Copii Radio, un ansamblu coral care reunea cele mai bune voci ale copiilor. Aici s-au format, în timp, Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Voicu Enăchescu, Roxana Briban. Anii i-au purtat pe membrii corului pe alte drumuri, în viaţă, însă toţi au avut în comun dragostea pentru frumos, pentru muzică şi o poartă în suflet, indiferent de vârsta pe care o au acum. Iar generaţia actuală - condusă din 2004 de dirijorul Voicu Popescu şi acompaniată la pian de Camelia Chiţibea -, care a renunţat şi ea de bunăvoie la orele de odihnă de după şcoală şi la week-enduri, la vacanţe, dar fără să numere vreodată orele de repetiţii, căci tot ceea ce face, face cu dăruire şi dragoste pentru muzică, trece de la un registru muzical la altul cu uşurinţă, căpătată prin exerciţiu îndelungat. Ambasadorul cultural al UE e român Fiecare manifestare artistică e luată în serios. Săptămâni de repetiţii susţinute, la nivel profesionist, până când sunetul celor câtorva zeci de copii atinge perfecţiunea, până când muzica lor devine de o puritate şi sensibilitate care te înfioară. E firească, aşadar, abordarea diferitelor genuri muzicale: de la muzica corală românească la new age - "Adiemus" a compozitorului irlandez Karl Jenkins. De la muzica tradiţională a filmului "Sister Act" la "Jocul din Oaş". De la "Strălucirile apei" ale lui Serge Folie - concept muzical evocând apa, elementul fundamental al vieţii, cu ritmuri africane, mediteraneene -, la valsul "Valurile Dunării", compus de Iosif Ivanovici. Aceşti copii cântă cu profesionalism oriunde s-ar afla: la clubul "Fabrica", la un concert de binefacere pentru copiii instituţionalizaţi, pe scena Festivalului "Enescu", împreună cu Filarmonica din München, pe scena Ateneului, interpretând Mozart sau Bach, alături de renumitul ansamblu "Scaligero" al Teatrului liric de la Scala din Milano. Premiile atribuite corului sunt numeroase, dar cel mai important rămâne cel de ambasador cultural al Uniunii Europene, acordat de Federaţia Corurilor din UE. Viitorul e lângă noi Şi ar mai fi multe de spus despre aceşti copii care sunt "viitorul vostru, al României, şi de care trebuie să aveţi grijă", aşa afirma dirijorul norvegian Karl Haugsand, sub bagheta căruia corul a interpretat "Magnificat" de Bach, la Ateneu, pe 30 octombrie. Veniţi însă să-i ascultaţi mâine, deoarece cântecul este cartea lor de vizită cea mai bună. Vor cinsti generaţiile de copii şi tineri care au făcut istoria Corului de Copii Radio, având ca invitaţi corurile "Sound", "Madrigal", Corul "Academic Radio". Cât despre noi, adulţii, ar trebui să luăm aminte la cuvintele dirijorului Haugsand şi să ne cinstim copiii.