Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn”, care aduce în atenția publicului problematicile generale de conservare și restaurare a picturii
Covoare românești tradiționale expuse la MŢR
Cu ocazia Zilelor Muzeului Național al Țăranului Român au fost deschise mai multe expoziții care aduc în prim-plan tradiția și frumusețea patrimoniului. Una dintre acestea este „Restaurarea covoarelor românești. Colecția Aurelia Pomponiu”, deschisă în Sala Noua Galerie.
Expoziția prezintă o colecție de 17 covoare românești vechi, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, din toate zonele țării, cu piese rare care includ anul de execuție, precum și un exemplar din setul celor patru covoare făcute cadou de Nicolae Iorga Muzeului Metropolitan din New York. Restaurate și integrate profesional de către Aurelia Pomponiu, covoarele fuseseră în proporție de 40% distruse de toate tipurile de degradări, iar toate intervențiile de restaurare pot fi vizibile acum pe covor.
Aurelia Pomponiu este din 2008 conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Modă, expert restaurator textile, titlu oferit de Ministerul Culturii, doctor în restaurarea țesăturilor de artă și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A lucrat cu pasiune timp de 10 ani la restaurarea covoarelor din colecția sa.
Doina Ișfănoni, cercetător și etnolog, consideră că „expoziția este un eveniment cu totul aparte pentru că aduce în prim-plan un lot de scoarțe românești tradiționale care au fost salvate prin eforturile doamnei restaurator Aurelia Pomponiu de la pieire. Sunt și obiecte de încântare spirituală și obiecte de delectare estetică. Sunt în același timp însă și exemple de măiestrie, din punct de vedere tehnologic, exemple de performanță, pentru că aceste piese pe care doamna Pomponiu ni le aduce în atenție astăzi aici, la muzeul care tezaurizează colecții extrem de valoroase și de importante pentru cultura tradițională românească, ne oferă nouă un fel de carte de învățătură. Pentru că totdeauna o scoarță oltenească este o bucurie sau o grădină, spunem noi, în care florile de toate felurile, și mărgăritarul și laleaua și narcisa și multe altele din grădinița cu flori a fiecărei familii, se răsfață pe covor în stilizări extraordinar de sugestive, alături de păsări care și ele stau așezate frumușel pe lângă florile respective. Avem cumva imaginea unui râu care ne cuprinde privind această frumoasă scoarță oltenească. Sigur, sunt și piese datate 1807 și 1887, și ne întoarcem în timp cu câteva secole, pentru a înțelege că au jucat un rol important în viața oamenilor și au constituit cumva piesa de rezistență a oricărei familii”.
Covoarele restaurate din cadrul expoziției de la Muzeul Național al Țăranului Român pot fi admirate până în 6 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)