Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Credința, frumusețea văzută și cea nevăzută“
De câţiva ani, Galeria Romană a dezvoltat un concept expoziţional cu o perspectivă aparte - expoziţii de familie, prin care sunt aduși împreună artişti din aceeaşi familie, astfel încât publicul să cunoască mai bine generațiile de artişti plastici români. De curând, a fost deschisă expoziția dedicată soților Vasile Gorduz și Silvia Radu, intitulată „Credința, frumusețea văzută și cea nevăzută”.
Silvia Radu, sculptor şi pictor de mare talent, o personalitate a artei plastice româneşti, s-a remarcat prin lucrările sale calde şi luminoase, prin îngerii săi cu aripi imense şi florile în culori paradisiace cu care uimeşte şi, în acelaşi timp, bucură ochiul şi sufletul privitorului. Artista spune despre lucrările ei că sunt un prilej de întoarcere la sine și la valorile pe care ar trebui să punem accent și pe care să le apreciem mai mult. Ea consideră că, numai prețuindu-L pe Dumnezeu, a reușit să dea contur artistic frumuseții din această lume, împreună cu soțul său, Vasile Gorduz.
Despre acesta din urmă, Silvia Radu afirmă că „vine dintr-o lume curată, care nu mai există nici acolo de unde a venit, din Trifești. Lui i-a rămas în suflet toată aura unică a unei lumi perfecte, unde totul se petrecea cu un rost, cu bucurii și tristeți. Totul mânat de legile pornite din Altarul bisericii, unde slujea un preot atotștiutor al învățăturii lăsate de Dumnezeu oamenilor. Ceea ce este minunat, «raiul» acesta care era numai al lui, l-a hrănit neîncetat. Vasile al nostru l-a păstrat strâns cu strășnicie în pumnii lui mici de copil rămas singur într-un loc străin și i-a dat drumul doar din când în când, ca să-și hrănească himerele grăbite sau cele cu pui, sau păsările lui obișnuite, obosite de zbor, odihnindu-se cu ciocul în țărână. Purtătorul de miel se roagă cu rugăciunea lui, transhumanța îl obsedează, Victoria ce a însemnat neființa noastră, se aruncă în brațele lui Traian, Eminescu își dezleagă sandalele, ca Moise, pentru a păși pe pământul Maicii Domnului. Vasile Gorduz are un mare avantaj: poartă un nume mare, Vasile, nimeni nu i-l poate lua”.
„Lucrările Silviei Radu și ale lui Vasile Gorduz, puse laolaltă, oferă vizitatorului șansa de a descoperi o altă lume, o lume a credinței și a frumuseții. Vasile Gorduz este un mare sculptor român și punct. Locul lui în istoria sculpturii noastre este în linia întâi, iar lucrările Silviei Radu transformă galeria într-o grădină”, a afirmat Sever Voinescu, redactor-șef la „Dilema veche”, la deschiderea expoziției.
Cuprinsă în ciclul „Familii de artiști”, expoziţia dedicată artiștilor Silvia Radu și Vasile Gorduz va fi deschisă până în 7 februarie 2023 și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbăta de la 10:00 la 15:00. (A. D.)