Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Crucea, sărbătorită prin evenimente artistice
Între 10 şi 20 septembrie, la Bucureşti se desfășoară cea de-a şasea ediţie a Zilelor Muzeul Ţăranului Român. Programul este unul complex, iar sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci a fost şi în acest an la loc de cinste printre evenimentele de la Muzeul Ţăranului Român.
Expoziţii de artă plastică, ateliere pentru copii, filme, organizate pe parcursul a 10 zile la Muzeul Ţăranului Român. Iubitorii de artă plastică au participat și încă mai pot participa la trei expoziţii: „Umbra coaselor şi steaua polară” este numele expoziţiei de sculptură ce a deschis drumul artei plastice la această ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului Român, pe data de 12 septembrie. Astăzi, 15 septembrie, de la ora 17:00, în Sala Acvaria, putem admira expoziţia artiştilor Cristina şi Ştefan Berechet, „Hrisoave în piatră şi var”, iar joi, 17 septembrie, de la ora 18:00, în Sala Foaier, va fi vernisată expoziţia „Vrednici de un muzeu naţional”, eveniment in memoriam Alexandru Tzigara-Samurcaş.
Sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci a fost şi în acest an la loc de cinste printre evenimentele de la Muzeul Ţăranului Român. Între 11 şi 13 septembrie s-a desfăşurat „Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri”, putând fi văzute cruci zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri şi alte lucrări care intră în categoria artei sacre. Şi nu a fost numai o expoziţie, ci şi un adevărat atelier destinat copiilor, acestora fiindu-le prezentat pe viu de către meşteri cum se desenau sfinţii şi îngerii şi cum se încrustau pristolnicele, miza acestor manifestări fiind descrisă cum nu se poate mai bine chiar de către artizanii ei, oamenii de la Muzeul Ţăranului Român: „Muzeul Național al Țăranului Român este interesat să păstreze structura târgurilor de iconari și meșteri cruceri de până acum sub forma acelui tip de act cultural care pune în discuție termenii canon/tradițional/autentic, încercând să redescopere și să recupereze frumusețea obiectului de cult prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, dar și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca resursă, teritoriu de explorare continuă pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale”, după cum se arată pe site-ul Muzeului Ţăranului Român.
Calitatea târgului iconarilor şi al meşterilor cruceri a fost asigurată de artişti consacraţi în domeniu, care sunt prezenţi prin lucrările lor în colecţii particulare şi muzeale, artişti precum Nicolae Muntean, Mihaela Bercea, Angela Ludoșanu, Teodora Roșca, Bogdan Herăscu, Camelia Drăgan, Radu Dincă, Letiția Rotaru, Mirela Leahu, Silviu Batariuc, Adriana Dinu, dar şi de debutanţi deosebiţi, cum ar fi Oana Musceleanu şi Aurelia Ciobanu.
Câteva sugestii pentru dumneavoastră
Arta cinematografică este prezentă la această ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului Român prin proiecţii de filme ale regizorului Dan Piţa, dar şi prin prezenţa domniei sale alături de alţi invitaţi. Iată în continuare selecţiuni din programul viitor al Zilelor Muzeului Ţăranului Român: astăzi, marţi, 15 septembrie, de la ora 19:00, în cadrul `Retrospectivei Dan Piţa”, va fi proiectat la Cinema Muzeul Ţăranului filmul `Hotel de lux”. Mâine, 16 septembrie, la ora 10:00 va fi deschisă, în Sala Tancred Bănăţeanu, expoziţia de fotografie `Bucharest Photo Week”, care poate fi văzută în orice zi până la încheierea manifestărilor de pe data de 20 septembrie, apoi tot în cadrul aceleiaşi retrospective Dan Piţa, de la ora 19:30 va fi proiectat filmul `Omul zilei”. Joi, 17 septembrie, la ora 18:00 se deschide expoziţia „Vrednici de un muzeu naţional”, dedicată lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, apoi filmul „Kyra Kyralina”, de Dan Piţa, de la 19:30. Vineri, 18 septembrie, în curtea muzeului vom găsi produse deosebite în cadrul „Târgului Piaţa Ţărănească”, apoi de la 19:30 la 22:00 are loc Festivalul de Film ETNO „Culese din Balkani”, la Cinema Muzeul Țăranului. Vor putea fi văzute filmele „Cum s-a făcut lumea”, film de animaţie creat de Maria Brudaşcă, „Kopanarii”, regia Daniela Apostol, „Portret atelier”, regia Lila Passima. Toate sunt filme de scurtmetraj, sub tema „Meşteşuguri pe cale de dispariţie”. Atât filmele, cât şi târgul de produse sunt oferite publicului şi în zilele următoare, tot programul acestor remarcabile Zile ale Muzeului Ţăranului Român putând fi găsit pe site-ul www.muzeultaranuluiroman.ro.