La Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca (IAIACN) se va desfășura joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 9:00, Simpozionul Național „Civilizații preistorice şi antice pe teritoriul
Cula Greceanu va fi restaurată
Consiliul Județean (CJ) Vâlcea a anunțat începerea demersurilor pentru restaurarea Culei Greceanu, monument de arhitectură, de interes național. Până acum a fost contractat proiectul, urmând ca instituția să aplice pentru obţinerea fondurilor nerambursabile în vederea efectuării lucrărilor. Proiectarea va fi realizată în cinci luni, iar valoarea contractului încheiat este de 204.000 de lei, potrivit Agerpres.
Cula Greceanu a fost achiziţionată anul trecut de CJ Vâlcea, de la urmaşii familiei Greceanu, prețul edificiului fiind de 400.000 de euro. Este cea mai veche culă din Oltenia și a fost construită în secolul al 16-lea. Mai târziu, cula a intrat în proprietatea boierilor Greceanu, ultimul locatar al culei (până în 1940) fiind Olga Greceanu, scriitoare și pictoriță, autoare a multor picturi murale în clădiri importante din România, dar și a unor picturi de biserici.
Construite ca locuințe fortificate, cu aspect de turn, cu scop de apărare, refugiu, semnalizare, veghe, dar și de locuit, aceste edificii sunt specifice și altor țări, precum Bulgaria, Albania, Grecia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo. În România mai există 27 de cule, toate aflate în județele Vâlcea, Olt, Teleorman, Mehedinți, Argeș, Gorj și Dolj. Două dintre cele mai vechi și mai bine păstrate - Cula Duca și Cula Greceanu - se află în localitatea Măldărești și sunt integrate în Complexul Muzeal Măldărești.