La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Din nou invitaţie la film, şi nu numai
Festivalul de Film Istoric Râşnov este gata să deschidă porţile celei de-a VII-a ediţii, pe 31 iulie. În cadrul festivalului vor fi peste 40 de proiecţii de filme documentare şi de ficţiune, 11 evenimente speciale şi două expoziţii, 20 de prelegeri şi dezbateri. Printre filmele recomandate se află peliculele româneşti “Aferim!” - câştigător al premiului pentru regie la Berlinale 2015, “De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, “Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, sau “Chuck Norris vs Communism” al Ilincăi Călugăreanu.
Concomitent cu festivalul se va desfăşura cea de-a IV-a ediţie a Şcolii de Vară Astra, la care vor participa 30 de studenţi - 15 din România şi 15 din Republica Moldova. Ca noutate a acestei ediţii a festivalului este existenţa unui curs de benzi desenate pentru copii. Participanţii vor realiza în perioada manifestărilor o revistă de benzi desenate, cu subiect istoric. Partea de evenimente speciale a Festivalului de Film Istoric Râşnov, festival ce se va încheia pe 9 august, va fi completată de concerte de jazz, muzică veche, folk, blues, rock alternativ, muzică tradiţională armenească şi turcească. Printre cei care vor susţine recitaluri se vor afla Ţapinarii & Fără Zahăr, RTE ConTempo Quartet (Dublin, Irlanda), Robin and the Backstabbers, Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca). (Dan Cârlea)