Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția „100% românesc“
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” găzduiește o expoziție de artă vestimentară care pune în valoare creația actuală și tradiția artizanală. Colecția „100% românesc”, creată de francezul Philippe Guilet, nu prezintă simple modele ale portului nostru tradițional, ci încearcă să sintetizeze meșteșugurile care au rezistat până în ziua de azi și să le combine într-o manieră inedită cu forme de înalt meșteșug ale vestimentației moderne.
Moda expusă în muzee cu profil artistic sau istoric reprezintă un eveniment inedit, o noutate în istoria muzeală și expozițională, pe care o puteți descoperi la Vila cu Clopoței a doctorului Nicolae Minovici. Sursele creației au depășit sfera costumului popular, colecția-experiment lăsându-se inspirată de veselia românilor, de zgomotul războiului de țesut sau de diverse obiecte ale cutumelor noastre, precum oul încondeiat de Paști.
Printre ținutele expuse, nu veți găsi iile și șorțurile țărăncuței, ci obiecte vestimentare de factură occidentală, care sunt inspirate profund de tehnici de creație și decorațiune practicate până azi în România. Rochii cu mărgele, care amintesc de zgărdanele bucovinene, ținute care amintesc de portul schileresc sau ținuta „șindriliană” sunt o parte din piesele spectaculoase pe care le puteți admira.
Curatorul expoziției „100% românesc”, Mădălina Manolache, consideră că „inițiativa lui Guilet continuă vechi încercări din trecutul culturii românești de a salva și de a menține activă producția tradițională. Colecția «100%.RO» este expusă într-un cadru inedit, dialogând cu exponatele Vilei cu Clopoței, o vilă devenită muzeu, în care colecționarul Nicolae Minovici a adunat în perindările sale obiecte de artă din mai toate colțurile țării. Sensibil la atmosfera culturală a epocii, marcată de căutările stilului național în artele decorative și vizuale, Nicolae Minovici a pus bazele unei colecții aparte de textile tradiționale și de piese de podoabă, ouă pascale și icoane vechi, ceramică și mobilier. La fel ca Minovici, Philippe Guilet a călătorit în țară pentru a descoperi tradiții, locuri și pentru a înțelege sensibilitatea creatoare transpusă material în diverse obiecte - cu scopul de a pune în valoare creația locală”.
Care este legătura dintre haute couture și arta populară românească? Răspunsul îl veți găsi în cadrul expoziției „100% românesc”, pe care o puteți vizita până la data de 31 octombrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)