La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziția „Din lirica lui Ciprian Porumbescu”
Biblioteca Națională a României prezintă expoziția „Din lirica lui Ciprian Porumbescu”, realizată cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere și 140 de la moartea marelui compozitor român, în contextul în care Parlamentul României a adoptat o lege care prevede că anul 2023 este „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”. Sunt expuse lucrări realizate de graficianul Mihai Pânzaru Pim, care ilustrează poeziile marelui compozitor român, poate prea puțin cunoscute.
Compozitor, violonist și mare patriot, Ciprian Porumbescu rămâne în istoria muzicii românești pentru muzicalitatea aparte a lucrărilor sale ce au ca teme folclorul autentic românesc, precum și tematici patriotice. O latură mai puțin cunoscută a lui Ciprian Porumbescu este cea de scriitor.
Graficianul Mihai Pânzaru PIM, inspirat de creația lui Ciprian Porumbescu, a realizat 25 de planșe care prezintă tot atâtea poezii, iar în dreptul versurilor puteți admira desenele realizate de artist. „Ilustrația trimite la text, textul cumva mă validează pe mine. Am prezentat expoziția în școli, cămine culturale și acum am ajuns la Biblioteca Națională a României. Expoziția va fi un cadou din partea mea, după ce se va încheia perioada de expunere și lucrările vor rămâne în patrimoniul Bibliotecii, ceea ce pe mine mă nemurește. Una dintre poeziile pe care am ilustrat-o este Inimă de român, care zice așa:
Am o inimă în piept
Ce-mi palpită pentru drept,
Pentru drept și datorie,
Adevăr și armonie,
Pentru dreptu-mi voi să mor,
Voi să mor, să mor
Iar când bunul Dumnezeu
Va curma spiritul meu
Și inima-n veci va apune,
Atunci, Doamne-n rai o pune,
Că-i inimă de Român!”
Biblioteca Națională a României vă invită să descoperiți expoziția dedicată lui Ciprian Porumbescu până la sfârșitul acestui an, de luni până vineri, de la 8:00 la 20:00, iar sâmbăta de la 9:00 la 18:00. Tot acolo poate fi vizitată expoziția „Măiestria lui Ciprian Porumbescu în slujba marilor idei ale timpului său”.
Mai multe despre Ciprian Porumbescu puteți afla și vizitând casa memorială din localitatea suceveană care din anul 1954 îi poartă numele. Căsuța bucovineană cu prispă de lemn și șindrilă din fostul sat Stupca este cea în care a locuit compozitorul Ciprian Porumbescu de la vârsta de 6 ani. Casa, inaugurată în anul 1953, este amenajată într-o construcţie veche, de mici dimensiuni, singura clădire care s-a păstrat din fosta casă parohială a satului Stupca, locuită de familia preotului, scriitorului şi militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, în perioada 1865-1884. În cele două încăperi - cancelaria preotului şi bucătăria de vară - este reconstituită atmosfera de epocă prin intermediul unor exponate autentice: pianul Mărioarei, sora compozitorului, mobilier, fotografii și diverse obiecte care au aparţinut familiei. Nu lipsesc nici partiturile cântărilor religioase pe care le-a compus, precum „Tatăl nostru”, „Adusu-mi-am aminte”, Cântările Sfintei Liturghii în Do Major, Axion la Rusalii și Priceasna de Paști. (A. D.)