Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția „Grădina Maicii Domnului” la Muzeul Satului
Expoziția „Grădina Maicii Domnului” de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost realizată în semn de cinstire a zilei de 8 septembrie, când prăznuim Nașterea Maicii Domnului. Pe simeze sunt expuse 50 de lucrări pe lemn și pe sticlă care o prezintă în cea mai mare parte pe Maica Domnului, dar întâlnim și scene biblice și biserici închinate Născătoarei de Dumnezeu.
„Grădina Maicii Domnului” reuneşte personalităţi ale iconografiei şi artei creştine, precum Grigore Popescu Muscel, Maria Popescu Dragomir, Valeriu Stoica, prezenţi cu icoane, triptice şi poliptice pe lemn, Elena Oana Agapie şi Elena Borundel, cu icoane pe sticlă, Marie Dăscălescu, cu un interesant vitraliu tridimensional, Maria Iacob şi Tania Dincă, cu peisaje reprezentând edificii de cult închinate Maicii Domnului.
Pictorul Valeriu Stoica, curatorul expoziției, consideră că „lucrările expuse sunt o rugăciune adusă Maicii Domnului la ceas de sărbătoare. Avem lucrări superbe în care personalitatea Sfintei Fecioare Maria apare peste tot. În general sunt icoane pe lemn, lucrate după o tehnică tradițională, fără vreo notă modernă. M-am gândit ca pe lângă icoane să expunem și scene biblice, dar grădina este completată și de locașuri de cult închinate Maicii Domnului. Astfel, două tinere artiste au expus lucrările cu biserici din Oltenia”.
La vernisajul care a avut loc săptămâna trecută a luat parte și părintele Bogdan Matei, care consideră că „icoana este o mângâiere pentru suflet. Grădina Maicii Domnului este o metaforă a României religioase, a României profunde, care se potrivește perfect cu creațiile care sunt expuse în expoziție, creații de o profundă sensibilitate, care totodată sunt cizelate într-o profundă artă bizantină tradițională, cu influențe naționale deosebit de prezente. Mi-a plăcut în mod special o icoană a domnului Grigore Popescu, care a fost realizată la o biserică din Câmpina, construită de părintele Moga. Icoana Maicii Domnului așa cum este prezentată este o metaforă a înălțării în rugăciune”.
Expoziția „Grădina Maicii Domnului” poate fi vizitată până la data de 18 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, în Sala de sticlă a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
(Alexandra Drugan)