Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția „Timp mecanic vs Timp biologic”
Muzeul Municipiului București propune publicului o reflecție asupra timpului în cadrul unei expoziții de la Palatul Suțu. Ceasul, artefactul laitmotiv al expoziției, reprezintă materializarea timpului, iar bogata sa istorie reflectă dezvoltările tehnologice majore ale umanității. Expoziția „Timp mecanic vs Timp biologic” oferă publicului ocazia de a vedea ceasuri vechi, care spun povestea unor alte vremuri.
Conceptul curatorial al expoziției dedicate timpului transformă sala de muzeu într-un ceas supradimensionat, un spațiu circular, pe alocuri scenografic, asemenea unui mecanism. Meșterii medievali și-au adus contribuția la dezvoltarea unui instrument cu o mai mare precizie, sub forma ceasului mecanic. Dezvoltarea științelor exacte a pavat drumul către inventarea pendulului și a cronometrului, cu roluri-cheie în revoluția industrială, respectiv progresul tehnologic.
Curatorul expoziției, Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, consideră că „varietatea tipologiilor, de la ceasuri de buzunar, de birou, de șemineu, de perete până la pendule de șemineu și de perete, a mărcilor și a mecanismelor, toate oglindesc bogăția culturii materiale, complexitatea raporturilor dintre artefacte și experiența individuală sau socială a timpului trăit. Drumul obiectivării timpului și al închiderii lui în mecanisme din ce în ce mai complexe a fost deschis. Ceasul, artefactul laitmotiv al prezentei expoziții, reprezintă, prin excelență, materializarea timpului, iar bogata sa istorie reflectă dezvoltările tehnologice majore ale umanității. Nevoia de a măsura diviziunile din zi și noapte i-a determinat pe egipteni, greci și romani să creeze cadre solare și alte instrumente cronologice timpurii (calendare, clepsidre, obeliscuri). Meșterii medievali și-au adus contribuția la dezvoltarea unui instrument cu o mai mare precizie, sub forma ceasului mecanic.”
Expoziția tematică organizată de Muzeul Municipiului București va putea fi vizitată până la data de 10 octombrie, la Palatul Suțu. (A. D.)