Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție de artă religioasă la Muzeul Satului
Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR) a organizat anul acesta Salonul Național de Artă Contemporană, cu sprijinul Ministerului Culturii. Salonul continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi, ca expoziții ale artiștilor în viață, care pun în valoare preocupările actuale ale acestora și realizările lor artistice. În cadrul salonului puteți vizita expoziția secțiunii de artă religioasă, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în Sala de Sticlă.
Cei 18 artiști prezenţi în expoziţia de artă religioasă refac legătura între importante centre culturale din ţară, între generaţii, dar și între domenii de exprimare tradiţionale și digitale şi subliniază, totodată, prin operele lor, cât de important este rolul artei. Din echipa curatorială a secțiunii artă religioasă fac parte Cristian Olteanu, Irina Sava, Claudiu Victor Gheorghiu. Irina Sava, președintele Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAPR, consideră că „este o ocazie unică pentru cei care îndrăgesc arta sacră să admire o varietate așa mare de lucrări în cadrul expoziției - Buna Vestire, Maica Domnului cu Pruncul, Sfântul Nicolae, aripi de îngeri, coborârea de pe cruce și Sfinții Petru și Pavel. Arta religioasă contemporană se remarcă prin gestul artistic continuu, reinterpretarea unor iconografii și simboluri consacrate de veacuri. Tematica expoziției este divinitatea ca reprezentare dogmatică, dar și simbolistica creștină”.
Expoziția de artă religioasă din cadrul Salonului Național de Artă Contemporană poate fi vizitată zilnic la Muzeul Satului, în intervalul orar 9:00-17:00. (A. D.)