Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Expoziție de ceramică la Roman
La Muzeul de Istorie Roman (Casa Fălcoianu), parte a Complexului Muzeal Național Neamț, este deschisă, până la data de 3 iulie 2022, expoziția temporară „Ceramică, faianță și porțelan din fosta kaza a Brăilei” (organizator, cercetător științific dr. George-Dan Hânceanu), proiectul expozițional fiind o colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”.
Site-ul muzeului precizează că în ultimul deceniu cercetările arheologice efectuate în zonele urbane au permis și descoperirea de recipiente lucrate în serie, de la servicii de masă din faianță și porțelan. Majoritatea acestora au fost fabricate de manufacturi occidentale și au pătruns în spațiul Țărilor Române (ulterior al Principatelor), pe diverse căi, prin intermediul negustorilor (ruși, turci, armeni și greci). Expoziția aduce în prim-plan aceste mărfuri, alături de ceramica ștampilată otomană. Produsele din lut, faianță și porțelan pătrundeau prin porturile Dunării, iar Brăila era unul dintre acestea.
Printre vasele și obiectele din lut descoperite pe teritoriul fostei kaza a Brăilei se regăsesc expuse pipe, boluri, sfeșnice, căni, cești, unele ștampilate. Cât priveşte recipientele din faianță și porțelan, acestea au fost produse în manufacturi occidentale (Anglia, Franța, Germania) ori în Europa Centrală (Austria, Polonia, Cehia). Interesante sunt și produsele atelierelor răsăritene (Imperiul Rus).
Dacă obiectele și vasele din lut sunt din secolul al 18-lea, cele mai timpurii recipiente din faianță și porțelan au fost lucrate în prima jumătate a secolului al 19-lea, iar cele mai târzii sunt de la jumătatea veacului 20.