Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție de cobze
Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) prezintă, în Sala Noua Galerie, expoziţia de cobze, intitulată „Ghizunariu”. Cobzarii din mediul tradițional românesc au rămas extrem de puțini, iar instrumentul este prezent din ce în ce mai rar în satul contemporan. Expoziția oferă atât o experiență vizuală, cât și una auditivă. Veți putea asculta cântece la cobză și veți descoperi o parte din poveștile cobzarilor de odinioară, printre care și Ghizunariu. Ghizunariu a fost un constructor de cobze, poreclit astfel din motive necunoscute. Figura sa a rămas vie mai mult prin poveștile celor care i-au fost vecini sau clienți. Prezent în expoziție, „Ghizunariu” devine un personaj multiplu, deoarece în el se topesc imaginile altor lăutari și constructori de instrumente, reali și fictivi.
Sunetul cobzei are ecou peste veacuri și va putea fi auzit în cadrul acestui proiect expozițional realizat cu sprijinul Muzeului „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, al Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți și al Colecției Muzeale „Comoara Vrancei” din Năruja.
Curatorul expoziției, Sașa Liviu Stoianovici, a gândit întreaga expoziție ca pe un drum prin satul românesc, presărat la tot pasul cu cobze. „Cele mai multe instrumente din expoziție sunt realizate de meșteri țărani. Un singur instrument este de fabrică și acela este expus special pentru a crea un contrast între cele două maniere de lucru, o manieră mai improvizată, pe care o avea meșterul de la țară, și o manieră mai elegantă, pe care o foloseau în fabrică. Expoziția cuprinde zona de interior în care m-am jucat cu o carpetă, cu un covor pus pe perete, o comodă, o floare, o pendulă care s-a oprit în timp, iar zona de exterior este zona gospodăriei cu porumb și porți din Moldova”, a precizat Sașa Liviu Stoianovici.
Povestea lui Ghizunariu și a cobzelor poate fi descoperită la MNȚR până în 8 ianuarie 2023. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (A. D.)