Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziţie de fotografie cu participarea vizitatorilor
O expoziţie inedită de fotografie a început de duminică, 17 aprilie, la Sala Librărie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Este vorba despre expoziţia-şantier „Imaginea-Martor“, iar ineditul ei constă în faptul că până la data închiderii, 3 iulie, ea se va îmbogăţi continuu prin adăugarea fotografiilor aduse de vizitatori.
Simina Bădică, manager de proiect şi curator al Arhivei de imagine, a explicat pentru Agerpres mizele acestei expoziţii: „Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spaţiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Expunerea mizează pe tensiunea dintre misiunea de conservare şi cea de arătare a colecţiilor muzeale şi experimentează interacţiunea dintre arhivă şi vizitator ca mod de cunoaştere şi explorare muzeală“.
Arhiva de Imagine a Muzeului Naţional al Ţăranului Român cuprinde câteva zeci de mii de imagini, începând cu primii fotografi ai Balcanilor, fraţii Manakia, şi continuând cu Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh şi până în zilele noastre.
De multe ori, se arată în comunicatul MNŢR, doar imaginile moştenite şi existente în arhive pot oferi indicii despre muzee dispărute peste noapte, donaţii, achiziţii, cercetare contemporană. Uneori, „singura informaţie pe care o putem obţine este cea conţinută în misterioasele fotografii. Arhivistul creează fonduri, registre, fişe-contact, descrieri, cuvinte-cheie, dar toată această transformare a imaginii în text nu îi desluşeşte întotdeauna misterul”.
Această expoziţie face parte din proiectul mai larg „Imaginea-Martor: ateliere de arhivare performativă“, care se va încheia pe 15 noiembrie şi în cadrul căruia sunt prevăzute mai multe tipuri de activităţi, precum: performance colaborativ cu actori tineri, ateliere de fotografie alternativă şi scriere creativă, ateliere pentru copii şi adolescenţi, tururi ghidate ale arhivei şi dezbateri. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.