College de France din Paris propune publicului o călătorie „parfumată” în Antichitate, prin intermediul expoziţiei „Vinuri, uleiuri şi parfumuri. O călătorie arheologică în jurul Mediteranei antice”. Aromele Antichităţii devin accesibile graţie arheologului Jean-Pierre Brun, de la College de France, care a studiat situri aflate în Italia, Grecia, Franţa şi în deşertul oriental egiptean, informează AFP. Timp de aproape 50 de ani, el a aprofundat tehnici din Antichitate, efectuând săpături în cartierele artizanilor din Pompeii, interesându-se de viticultura din Galia sau reconstituind chimia parfumurilor din Grecia Antică.
Expoziție dedicată relațiilor româno-poloneze
Peste 100 de obiecte de patrimoniu vor fi prezentate publicului începând din 5 decembrie, în cadrul expoziţiei „România - Polonia, un secol de istorie. Mareşalul Jozef Pilsudski şi Familia Regală a României”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și de Muzeul „Jozef Pilsudski” din Sulejowek, Polonia. La vernisaj vor fi prezenți nepoata şi nepotul mareşalului Pilsudski, Joanna Onyszkiewicz şi Krzystsztof Jozef Jaraczewski, invitaţi de Institutul Cultural Român de la Varşovia.
Printre obiectele expuse la Bucureşti se află sabia mareşalului, tablouri ale acestuia şi ale Familiei Regale române, statuete, medalii, decoraţii, brevete, plachete, documente diplomatice, albume fotografice, ziare, drapele, uniforme ale regilor Ferdinand I şi Carol al II-lea, dar şi cea a reginei Maria. Expoziţia va putea fi vizitată la MNIR până în 9 februarie 2025, iar cea din Polonia va fi vernisată în 3 martie 2025, la sediul Muzeului „Jozef Pilsudski”, cu ocazia Zilei Solidarităţii româno-polone.
Jozef Pilsudski a fost primul mareșal al Poloniei, una dintre cele mai importante figuri din istoria de secol XX a acestei ţări. El a inițiat implicarea țării sale în Primul Război Mondial, iar între 1918 şi 1922 a condus de facto cea de-a Doua Republică Polonă.