După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Expoziție tematică de gravură la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București a realizat o nouă expoziție, intitulată „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu - Gravura ca expoziție”, care a fost deschisă săptămâna trecută la Palatul Suțu. Ioana și Alexandru Beldiman au oferit muzeului, pe parcursul anului 2021, o colecție generoasă și diversificată de lucrări, care a îmbogățit Pinacoteca București cu piese de sculptură în marmură și bronz, fragmente antice grecești, precum și o icoană medievală.
Expoziția dedicată artistei Hortensia Masichievici-Mișu prezintă o operă structurată pe secvențe stilistice diferite, de la realism la suprarealism şi la abstract, care rămâne de referință pentru secolul XX. Aprecierile de care artista s-a bucurat de-a lungul timpului sunt ilustrate prin diplomele și medaliile expuse. Pentru crearea unei imagini cât mai complexe privind activitatea acesteia au fost inserate în expoziție și lucrări aflate deja în patrimoniul Pinacotecii București, publicații pe care le-a semnat, dar și câteva lucrări din colecția familiei Beldiman.
Unul dintre curatorii expoziției, Angelica Iacob, șeful secției de Artă din cadrul Muzeului Municipiului București, consideră că „abordarea cronologică a lucrărilor realizate de Hortensia Masichievici-Mișu ne permite să vedem mult mai bine evoluția artistei și trecerile de la un stil la altul. Din Fondul Hortensia Masichievici-Mișu, artist plastic (1917-2010) și Nicolae Masichievici-Mișu, inginer (1925-2004), face parte și un corpus de lucrări realizate de Hortensia Masichievici-Mișu: plăci de gravură, gravuri, desene și ilustrații. O selecție a acestor opere din donație este prezentată în cadrul expoziției de față. Aprecierile de care artista s-a bucurat de-a lungul timpului sunt ilustrate prin diplomele și medaliile expuse, printre care amintim Premiul «Ion Andreescu» al Academiei Române (1994) și Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Mare Ofițer, categoria Arte Plastice (2004)”.
„Ceea ce am admirat mereu la Puia Masichievici a fost neobosita continuitate și dârzenie, tenacitatea efortului spre înainte. Prin această etică și prin această strategie, Puia Masichievici se așază magistral în salba de artiste care au străbătut la noi secolul XX”, a declarat Ioana Beldiman, istoric de artă.
De-a lungul timpului, Hortesia Masichievici s-a afirmat în special ca graficiană. A debutat cu „Portret de fetiță” la Salonul Oficial de Toamnă din 1943 și a devenit membru în Uniunea Artiștilor Plastici în 1958, realizând în acest scop patru gravuri pe care le-a prezentat apoi la Expoziția Internațională de la Moscova din același an. A participat la anuale de grafică, saloane de pictură și sculptură, expoziții de artă decorativă, dar şi la manifestări de artă românească, în străinătate. O parte din lucrările sale pot fi admirate în cadrul expoziției „Donația Beldiman. Hortensia Masichievici-Mișu - Gravura ca pasiune” de la Palatul Suțu, până în data de 9 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)