Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Fascinanta lume a restaurării
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a realizat o nouă expoziție, intitulată „Restaurarea: între știință și artă. Includerea în circuitul muzeal a unor cărți, documente și hărți”. Aceasta cuprinde piese din colecția MNIR, precum și obiecte din colecții particulare și propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existența lor, prin activitățile de specialitate desfășurate în laboratorul de restaurare. Astfel, veți putea descoperi istoria, altfel povestită, cu ajutorul celor peste 25 de bunuri culturale restaurate, unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur, precum și detalii mai puțin cunoscute despre activitatea de restaurare și importanța acesteia pentru managementul colecțiilor muzeale.
Printre obiectele prezentate în cadrul proiectului expozițional se numără: Evanghelia greco-română, tipărită de Antim Ivireanul (București, 1693), o hartă din 1612 ce înfățișează teritoriile desemnate ca Walachia, Servia, Bulgaria, Romania, autori Gerhard Mercator și Jodocus Hondius, cartea „Patimile lui Hristos” din 1794; Biblia lui Șerban Cantacuzino din 1688, Noul Testament, Coronae (1557), Depeșă telegrafică (1860) și Albumul Armatei Române apărut în 1902.
După ample procese de restaurare, în funcție de gradul de degradare, toate aceste obiecte de patrimoniu au ajuns în lumina spațiului expozițional și așteaptă publicul să fie văzute. Bunurile culturale au fost restaurate de către Cristina Petcu și Iuliana Știrbu, restauratori în cadrul muzeului. Expoziția are ca scop să aducă în atenția publicului importanța și procesul de restaurare a unor cărți, documente și hărți vechi. În acest sens, Biblia lui Șerban Vodă Cantacuzino este un bun exemplu al muncii de restaurare și conservare a patrimoniului cultural. Biblia este expusă într-un mod special, astfel încât vizitatorii să poată admira frumusețea și complexitatea acesteia. Biblia lui Șerban Vodă Cantacuzino este un document de o valoare inestimabilă pentru cultura românească, deoarece a fost realizată într-o perioadă în care limba română era în plină dezvoltare și a avut un impact semnificativ asupra promovării limbii și culturii române.
Expoziția de la MNIR poate fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00. (A. D.)