La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Față în față cu sculptorul George Dragomir Turia
Galeria de artă contemporană Galateea prezintă expoziția „Față în față” semnată de George Dragomir Turia, artist vizual care revine în galeriile din România după mai bine de 20 de ani de trăit și lucrat în Canada. În încercarea de a-și găsi locul departe de țara în care s-a născut, artistul s-a pus mereu față în față cu el însuși, cu modelele sale intelectuale, cu stările care l-au măcinat și rezultatul artistic poate fi văzut în cadrul expoziției.
Expoziția „Față în față” constă din 17 portrete sculpturale realizate în porțelan și gresie, în Canada, pe durata a aproximativ 15 ani. La baza selecției lucrărilor a stat ideea de a captura experiența de strămutare a artistului, inclusiv procesul de integrare creativă și a experimentării specifice artei din spațiul nord-american. Pe suprafața albă, artistul intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică.
Curatorul expoziției, Georgiana Cozma, consideră că „expoziția lui George Dragomir Turia este simultan o arhivă personală și o invitație pentru privitor de a se vedea ca într-o oglindă. «Față în față» surprinde felul în care Turia folosește abstractizarea - atât la nivelul formelor sculpturale, cât și al celor decorative - ca strategie creativă stabilizatoare, dar și pentru a se conecta direct cu privitorul, care este invitat să se regăsească în această experiență de confruntare a propriului eu și a alterității. Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, și ochii închiși, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Titluri ca Umbra fostului eu, Prima materia, Natură duală sau cele asociate cu portrete de copil cum sunt Natura firii, Mirare, Inocență descriu concepte primare, experiențe care structurează existența în general”.
Expoziția sa este simultan o arhivă personală și o invitație pentru privitor de a se vedea, ca într-o oglindă, în trăirile și ipostazele arhetipale care definesc călătoria eului, fie ea între stări sau între lumi.
Portrele realizate de George Dragomir Turia vor rămâne la Galeria de Artă Contemporană Galateea, din Calea Victoriei nr. 132, până în 3 martie 2024. (A. D.)