Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Festivalul de folk de la Braşov, la a doua ediţie
Peste 100 de tineri din 12 judeţe au participat sâmbătă, 1 noiembrie, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional pentru Tineri „Dor de Folk“, un eveniment organizat de Asociaţia „Suflet Transilvan“, condusă de preotul Costin Butnar. Festivalul a avut oaspeţi din lumea muzicală şi a oferit posibilitatea mai multor tineri să arate publicului talentul şi munca lor.
După un succes obţinut la debutul festivalului de anul trecut, la această ediţie evenimentul a depăşit aşteptările tuturor prin numărul mare de participanţi şi, mai ales, prin talentul tinerilor iubitori de muzică folk.
În acest an, un real sprijin a oferit organizatorilor şi Protopopiatul Braşov, care s-a implicat ca partener în organizarea acestui eveniment. De asemenea, Casa de Cultură din Braşov şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov s-au implicat, la rândul lor, în buna desfăşurare a festivalului.
Pe scena din Complexul „Memo“ au urcat elevi şi studenţi cu voci minunate, cu talent nativ în mânuirea instrumentelor muzicale şi mai ales cu o dragoste mare faţă de acest gen muzical.
Ca şi anul trecut, festivalul a avut un invitat special, pe cantautorul Emeric Imre, care a încântat audienţa şi i-a felicitat pe tineri pentru ataşamentul lor faţă de muzica folk. Tinerii au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar cei mai buni dintre ei au primit premii, constând în instrumente muzicale, fiind răsplătită astfel munca lor de interpretare şi compoziţie. Câştigătoarea marelui premiu a fost studenta Ioana Cătălina Culbecea din judeţul Neamţ. Premii au primit şi elevi din Braşov, Sibiu, Bucureşti, Argeş sau Dolj.
Un eveniment al Bisericii
Publicul braşovean a arătat un interes crescut faţă de acest eveniment organizat de Biserică şi a apreciat prestaţiile pe scenă ale tinerilor muzicieni.
„Ne-am bucurat de o ediţie foarte reuşită a festivalului nostru. Deşi foarte tânăr, evenimentul se bucură deja de apreciere din partea publicului. Cel mai interesant lucru este că majoritatea celor prezenţi au fost impresionaţi de faptul că Biserica organizează astfel de manifestări cultural-artistice pentru tineri. Vom face tot posibilul ca pe viitor să atragem şi mai mulţi tineri la acest eveniment“, ne-a spus preotul Costin Butnar.
La festival au participat şi muzicieni consacraţi care au făcut parte din juriul de specialitate şi au evaluat tinerii muzicieni. Pentru ediţiile viitoare, organizatorii pregătesc noi surprize tinerelor talente de pe scena muzicii folk.
Asociaţia Social-Culturală „Suflet Transilvan“ din localitatea Teliu, judeţul Braşov, a fost înfiinţată în octombrie 2011, ca o consecinţă firească a activităţii unui grup informal de membrii care funcţionează şi dezvoltă proiecte şi activităţi culturale, festivaluri, concerte, cursuri de meşteşugari, cursuri de încondeiat ouă, pictură pe sticlă, cursuri de muzică, de peste cinci ani. Scopul Asociaţiei este derularea unei activităţi susţinute de educaţie culturală, spirituală şi moral-civică în rândul comunităţii, în mod special în rândul tinerilor, concomitent cu sprijinirea morală şi materială a persoanelor cu dizabilităţi fizice şi psihice şi / sau cu venituri mici ori aflaţi la nevoie.
Deşi recent înfiinţată, Asociaţia Social Culturală „Suflet Transilvan“ a organizat numeroase evenimente: Festivalul de Artă Creştină „Sinapsa“, Recitalul de poezie creştină „Tainele originilor şi bucuria Învierii. Preotul Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei“, Tabăra de sculptură „Tradiţii vechi în spirit nou“, Festivalul Concurs „Suflet Transilvan“.