La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Festivitate dedicată lui Norman Manea la Academia Română
Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, scriitorul Norman Manea va fi sărbătorit la Biblioteca Academiei Române pe data de 23 mai, în compania unor invitați de calibru, precum Alberto Manguel şi Antonio Munoz Molina.
Scriitorul Norman Manea a fost de mai multe ori propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College din New York, iar de la debutul său din 1966 și până în 1986 a publicat mai mult de zece volume. A primit Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984), acesta din urmă anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1992, a primit bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului `Literary Lion“.
Într-un interviu acordat recent agenţiei Mediafax, Norman Manea a atins problematici actuale din vestul Europei, inclusiv cele puse de imigrație, de extremism.
`În suburbiile Parisului şi la Bruxelles, tot Orientul a fost cel care a răvăşit efemerul echilibru. Este un decalaj devenit exploziv între lumea altui secol şi a altei civilizaţii şi modernitatea Europei sau a Vestului. Vehemenţa ideologică şi combatantă a Islamului reverberează acum agresiv în tot mai multe şi mai neaşteptate locuri”, este de părere scriitorul.
Nu de puține ori observăm și noi că scandalul a devenit o rețetă de a fi luată în seamă o anumită temă și că tonurile tari au devenit aproape obligatorii pentru a putea fi auzit. Despre acestea, scriitorul spune: `În cacofonia globalizată a prezentului, doar scandalul mai oferă şansa de a fi luat în seamă. Mass-media ţine cont, inevitabil, de audienţa căreia i se adresează“.
În privința existenței culturii în înțelesul ei clasic și despre temerea arătată de întrebarea `Cultura în sens clasic devine din ce în ce mai puţin influentă, mai ales în zone laterale, precum România. Ce rost mai poate avea în secolul 21?“, Norman Manea ține să puncteze că în istoria recentă, cu referire la nazism, cultura clasică nu a reuşit să prevină dezastrele.