La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Filme româneşti la Tolouse şi Colomiers
De joi, 13 noiembrie, a început la Tolouse şi Colomiers festivalul de film „Motor!“, în cadrul căruia vor participa şi 15 filme româneşti. Festivalul durează până sâmbătă, 22 noiembrie, iar filmele vor fi difuzate în două cinematografe, la această a şasea ediţie a festivalului. Unul dintre filmele care au fost văzute în a doua zi de festival a fost „Lupuâ“, al regizorului Bogdan Mustaţă. Acest film a fost deja nominalizat la Premiile Gopo din acest an, în cadrul categoriei „Cel mai bun debut în lungmetraj“. Regizorul Bogdan Mustaţă are un premiu „Ursul de Aur“ pentru scurtmetraj. Pe 17 noiembrie, francezii, dar şi amatorii de film români aflaţi la Tolouse au văzut sau au revăzut filmul „Poliţist, adjectiv“, al lui Corneliu Porumboiu, film ce a câştigat la Cannes premiul pentru secţiunea „Un certain regard“, în anul 2009, alături de alte premii: Premiul FIPRESCI, Cannes, 2009; Marele Premiu, TIFF, Cluj-Napoca, 2009; Premiile Gopo, 2010.
Azi, 18 noiembrie, rulează la Tolouse filmul „Metabolism sau când se lasă seara peste Bucureşti“, o satiră pe ideea poveştii de dragoste a unui regizor îndrăgostit de o actriţă care joacă într-un film al său.
Cu o tematică potrivită pentru perioada aceasta, postalegeri, va rula filmul „În numele primarului“, regizat de Anca Hirţe, film ce a primit Premiul Astra pentru Cel mai bun documentar. În film spectatorii pot vedea scene tragice şi chiar din domeniul absurdului, care se petrec în biroul unui ales local dintr-un orăşel românesc. Presa franceză a făcut o analogie între stilul acestui film şi spiritul degajat de scrierile lui Eugen Ionesco.
La cinematograful „Central“ din Colomiers va fi difuzat filmul „Oameni şi melci“, premiat la festivalurile de la Varşovia, Valladolid şi altele. Subiectul este unul dureros pentru noi, amintindu-ne de decăderea unor întreprinderi de succes sau măcar cu potenţial: o uzină care fabrica automobile de tip jeep-uri, aflată într-un orăşel de 38.000 de locuitori, uzină aflată în pragul falimentului, este vizată pentru privatizare de către o companie străină, spre a-i fi schimbat obiectul de activitate în… crescătorie de melci. (Dan Cârlea)