În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași va avea loc vineri, 25 aprilie, lansarea unui volum important pentru istoria orașului, „Reședințe boierești și monumente din
„Flori. De la Luchian la Câlția”
Art Safari prezintă o nouă expoziție temporară dedicată florilor, unul dintre cele mai delicate și încărcate de simbol subiecte din artă. „Flori. De la Luchian la Câlția” aduce în prim-plan un univers vizual sensibil și rafinat, în care lucrările marilor artiști români transformă florile în emoție, memorie și poezie plastică. Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Constantin Piliuță, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Ștefan Câlția, Ștefan Popescu și Vasile Grigore sunt doar câteva nume expuse.
Maria Ursică, curatorul expoziției, spune că „florile, dincolo de fragilitatea lor structurală, au însoțit umanitatea în cele mai diverse contexte: de la spațiul funerar la cel nupțial, de la ritualul religios la ceremonia diplomatică. A dărui o floare este, probabil, una dintre cele mai vechi forme de a comunica fără cuvinte. În aceeași direcție, studii recente demonstrează că florile stimulează reacții emoționale pozitive și favorizează coeziunea socială, indiferent de contextul cultural. Poate tocmai de aceea, deși fragile și efemere, florile continuă să dețină o gravitate aparte în imaginarul colectiv. Sunt, poate, printre puținele lucruri pe care le oferim fără explicații, dar nu fără sens”.
Lucrările selectate pentru această expoziție trasează un parcurs sensibil, de la delicatețea meditativă a compozițiilor lui Ștefan Luchian, până la rafinamentul metaforic al unuia din cei mai iubiți artiști români contemporani, Ștefan Câlția, în universul căruia floarea capătă o latură poetică tăcută și o simbolistică subtilă. Expoziția nu propune variațiuni pe aceeași temă, ci explorează dimensiuni afective, temporale și existențiale ale florii. Într-un mod discret, această expoziție oferă un buchet simbolic, este o invitație de a primi florile așa cum sunt pictate, simțite, gândite și, poate, de a ne reaminti de gestul simplu și profund de a le oferi mai departe.
Expoziția de la Art Safari poate fi vizitată de joi până duminică, în intervalul orar 12:00-21:00, până în 25 mai 2025. (A. D.)