Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Fotografie-document cu sfințirea steagului Societății Junilor Bătrâni din Brașov
Muzeul de Etnografie Brașov (MEB) prezintă o fotografie realizată, în urmă cu 88 de ani, în curtea Bisericii „Sfânta Treime” de Pe Tocile, cu ocazia sfințirii steagului Societății Junilor Bătrâni. Înființată în anul 1878, din această societate făceau parte bărbații din zonele Coastă și Pe Tocile. Odată cu părăsirea grupului de către bărbații care locuiau pe Coastă, grupul Junilor Bătrâni a fost format mai ales din locuitorii zonelor Pe Tocile, Podul Crețului și Variște. Steagul Junilor Bătrâni are figurat pe o parte un June Bătrân, iar pe cealaltă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Prin tradiție, Junii nu aveau steag. Odată cu apariția unui obicei al Junilor însurați numiți „Bătrâni”, dintre care unii făcuseră armata, apar și simboluri și însemne cu caracter militar. Unele însemne sunt preluate din tradiția militară transilvăneană, altele de peste Carpați, având adesea semnificații din tradiția militară românească, chiar şi însemne regale.
Confecționarea steagului presupunea o mare cheltuială, fiind realizat din mătase ornată cu simboluri și litere cusute cu fir de argint aurit și erau pictate de câte un artist local. Odată realizate, steagurile erau sfințite la biserică printr-o ceremonie la care participa grupul Junilor, membrii parohiei și preoții. Steagul fiecărui grup de Juni era important pentru că el era dus de către Juni la toate evenimentele și sărbătorile organizate de societățile Junilor, precum şi la sărbătorile naționale sau monarhice organizate de autorități.
Grupul Junilor Bătrâni a avut în decursul timpului mai multe steaguri, unele din perioada austro-ungară, din perioada interbelică sau altele din perioada regimului comunist, potrivit MEB.