La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
George Banu, un „exilat atipic”
Renumitul teatrolog George Banu, autor a zeci de cărți de teatrologie, eseuri și studii dedicate regiei moderne, a fost omagiat pe 23 octombrie de Academia Română la împlinirea a 75 de ani. Academicianul Eugen Simion a spus despre George Banu că teatrul este modul său de existență și că lucrările sale „trădează” o deosebită sensibilitate. La rândul său, criticul literar Mircea Martin a vorbit despre reflexia morală ce împânzeşte întreaga operă a teatrologului.
În prelegerea sa intitulată „George Banu în cinci ipostaze”, Eugen Simion a arătat că pentru o asemenea personalitate cu o prestigioasă carieră internațională „teatrul este modul său de existenţă. Cărţile sale arată un spirit foarte atent şi un om cu imaginaţie aparte. Iar seria celor trei cărţi despre Paris este foarte interesantă, trădând multă sensibilitate. El este un exilat atipic, căci mulţi oameni care părăsesc România nu rămân prieteni cu spaţiul românesc, pe când George Banu mi se pare a fi altfel, el revine adesea în ţară şi chiar se simte bine la Bucureşti”, a completat acad. Eugen Simion.
Prieten cu George Banu de peste 50 de ani, acad. Răzvan Theodorescu a evocat întâlnirile culturale la care au participat împreună, în anii 1964-1965, în casa actualului academician Dan Berindei. „În acel mediu în care oamenii abia ieşiseră din puşcării, în toate conversaţiile l-am descoperit pe George Banu lucid şi sensibil deopotrivă, un tânăr erudit care a evoluat atât de frumos. Pentru mine, el nu este exilatul, ci persoana care s-a dus şi care s-a şi întors”, a conchis acad. Răzvan Theodorescu.
Criticul literar Mircea Martin a arătat că „mulţi au plecat la Paris, dar puţini s-au afirmat acolo şi performanţa aceasta trebuie apreciată. Acum el îşi face un fel de bilanţ şi publică trei cărţi: «Parisul personal - Autobiografie urbană», «Parisul personal - Casa cu daruri» şi «Parisul personal - Familia din Rivoli 18». Aceste trei volume sunt o descriere subiectivă a oraşului, cu o puternică autoinvestire biografică, în paginile sale el interpretează Parisul, dar de fapt se interpretează pe sine. Sunt pagini splendide de o mare fineţe, care merită să fie citite. Există o reflexie morală care împânzeşte toată opera lui. Metoda lui este de a pune lucrurile şi oamenii într-o perspectivă eternizantă”, a mai adăugat Mircea Martin.
George Banu a fost felicitat şi de ambasadoarea Franţei în România - Michèle Ramis, ministrul culturii - George Ivaşcu, preşedintele Institutului Cultural Român - Liliana Ţuroiu, consilierul prezidenţial - Segiu Nistor, academicieni şi oameni de cultură.
Cuvântul de mulțumire al profesorului George Banu a fost adresat în cadrul unei prelegeri cu tema „Teatrul, îl caut peste tot”, o profesiune de credință transformată în constantă existențială vreme de peste 50 de ani. „Într-un asemenea moment excepţional cum este acesta, vă mulțumesc tuturor pentru aprecieri. Am avut o relaţie cu teatrul bazată pe dialectica contrariilor, pe tensiunea între doi termeni opuşi, între iubire şi neiubire de teatru. M-am găsit tot timpul în inima acestei sfâşieri dintre plăcerea de a fi în teatru şi regretul de a-mi pierde timpul la teatru. Teatrul rămâne o experienţă, ceea ce nu putem trăi în viaţă putem trăi în teatru”, a mai completat cunoscutul teatrolog.
În cadrul acestui eveniment a avut loc şi lansarea antologiei „Pagini alese”, trei volume de „Eseuri”, „Studii” și „Mărturii”, apărute la Editura Nemira.
George Banu, membru de onoare al Academiei Române, s-a stabilit în 2013 la Paris și a scris zeci de cărți de teatrologie, eseuri și studii dedicate cu deosebire regiei moderne și reprezentanților săi celor mai de seamă la nivel mondial. Reputatul teatrolog este, de asemenea, una dintre cele mai implicate personalități în viața culturală și teatrală europeană: a fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001); este fondator și director artistic al Academiei Experimentale de Teatru, iar din 1995 membru de onoare al Fundației Culturale Române.