Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Graiul Bisericii Noastre
În același an cu reactivarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului (1990), a văzut lumina tiparului și primul număr al publicației eparhiale Graiul Bisericii Noastre. În căutarea unor formule editoriale adecvate rolului de buletin oficial și totodată unui spațiu de întâlnire și dialog privind probleme de actualitate din viața Bisericii și a comunităților de credință din cele două județe de nord-vest (Maramureș și Satu Mare), revista și-a sporit treptat numărul de pagini și și-a găsit cadența în apariții trimestriale, bogat ilustrate și tipărite cu o înaltă calitate grafică.
Colecția primilor 30 de ani (1990-2019) ne oferă mărturii elocvente asupra cronicii vieții bisericești din eparhie (chipul luminos al fericitului întru pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, mutat la veșnicie în toamna anului 2016, evenimente religioase și culturale, hramuri și târnosiri de biserici, bucuria sărbătorilor împletită cu tradițiile străvechi din Maramureș și Oaș, grija față de patrimoniul istoric și artistic moștenit de la înaintași, întâlnirile cu tinerii, proiectele desfășurate în consonanță cu anii omagiali din Patriarhia Română, relațiile cu autoritățile civile și cu celelalte culte din regiune).
Revista Graiul Bisericii Noastre apare cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului. Cu ultimul număr din anul 2019 (octombrie-decembrie), revista a ajuns la 99 de apariții, așadar primul număr pe anul curent va fi unul jubiliar. În cuprinsul celor 220 de pagini ale numărului 4/2019 putem lectura peste 40 de articole și putem admira aproape 200 de fotografii care surprind aspecte din dinamica activităților bisericești desfășurate de ierarhi, preoți, călugări și mireni implicați în cultivarea virtuților creștine: Liturghii arhierești și cuvinte de învățătură, hramuri de mănăstiri și biserici (Rohia, Rohiița, Curtiușu Mare, Băbășești, „Sf. Andrei”-Baia Mare), târnosiri de locașuri de închinare (Mănăstirea Măriuș, Botiz-Satu Mare, Parohia 1 Borșa-Vișeu), Ziua Națională, pomenirea eroilor neamului și a victimelor regimului comunist, simpozioane și aniversări, agendele de lucru ale ierarhilor eparhiei, PS Episcop Iustin și PS Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul.
Redacția revistei este coordonată de pr. dr. Cristian Ștefan, consilierul cultural și pentru comunicații media al eparhiei. Din echipa redacțională fac parte: Andrei Fărcaș, redactor și corectură; Ioan Babici-Buda, tehnoredactor; arhidiacon Teodosie Bud, fotograf. În așteptarea numărului 100, se cuvine să adresăm felicitări ctitorilor, ostenitorilor, colaboratorilor și cititorilor revistei Graiul Bisericii Noastre, o făclie de spiritualitate ortodoxă și cultură românească din Maramureșul voievodal.