La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Imagini istorice în miniatură
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează expoziția intitulată „Reconstrucții istorice în miniatură”, în cadrul căreia sunt prezentate machete cu imagini din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei. Scenograful Andrei Mențeanu, cel care a construit în miniatură, își propune să aducă în atenție istoria militară, în format tridimensional.
Doctorand al Universității Naționale de Arte București, Andrei Mențeanu este pasionat, din anii 1980, de a reconstrui orice parte a lumii, până la cel mai mic detaliu. Astfel, în machetele expuse la MNIR puteți vedea imagini care par fotografiate, impresionante prin multitudinea de elemente redate fin. Acestea au fost realizate cu ajutorul mijloacelor scenografice de film, precum: arhitectura urbană și rurală, obiectele, luminile, uniformele și mașinăriile teatrului de război.
Creatorul acestor miniaturi istorice consideră că „frumusețea machetelor este trecută prin filtrul compozițiilor artistice și al cadrelor cinematografice, invitând publicul pe micul platou de filmare a istoriei, acolo unde miniaturile ne transpun în timp și spațiu”. Respectând cu exactitate arhitectura reliefului urban și rural, „unde s-au desfășurat luptele, discursul expozițional își propune să aducă în atenție istoria militară, în format tridimensional, la scară perspectivală și în format fotografic. În cadrul expoziției, sunt incluse o serie de fotografii, realizate în așa fel încât să ofere vizitatorilor ocazia de a experimenta efecte cinematografice reale și două reproduceri în miniatură a unor conflicte care s-au desfășurat pe teritoriul Ucrainei, în anul 1943. Conceptul artistic pe care l-am gândit în urmă cu câțiva ani se petrece, din păcate, acum sub ochii noștri. Am încercat să refac imaginile din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei”, a adaugat Andrei Mențeanu.
Trecând pragul expoziției, veți beneficia de o frumoasă lecție de istorie, meșterită cu multă migală de scenograf. Puteți admira fragmentele din istorie în miniatură la MNIR pe tot parcursul lunii mai. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)