La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
În vizită la Muzeul Colecțiilor de Artă
Muzeul Colecţiilor de Artă (MCA), secție a Muzeului Național de Artă al României, vă întâmpină cu peste 30 de colecții expuse permanent, care prezintă o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală donate, de-a lungul timpului, de colecționari și artiști, cei mai mulți dintre ei bucureșteni. Muzeul este adăpostit de fostul palat Romanit, clădire reprezentativă pentru începuturile arhitecturii moderne din București și restaurată ultima oară în perioada 2008-2013. Este amenajat astfel încât să redea atmosfera specifică fiecărei colecţii.
MCA oferă o perspectivă inedită asupra societății românești de la începutul secolului 20 și până aproape de zilele noastre. Pot fi admirate lucrări de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, cărora li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale, dar și icoane populare din Transilvania.
Cea mai recentă expoziție, vernisată luna aceasta, este „Grupul celor patru (1925-1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”. Expoziția prezintă opera celor patru mari pictori, începând cu toamna lui 1925 și până în anul 1934, când au format „Grupul celor patru”. Expoziția reconstituite segmente din cadrul fiecărei manifestări expoziționale organizate în cadrul grupului. Aceasta conține și o prezentare cronologică a grupului și a fiecărui artist în parte și, totodată, va include activități educative și conferințe.
Puteţi vizita MCA de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, pentru a face o călătorie în lumea fascinantă a artei. Nu este necesară înscrierea prealabilă, iar grupurile pot beneficia de ghidaj doar la cerere, în urma transmiterii unei solicitări la adresa educatie@art.museum.ro, cu cel puțin 2 zile înainte de vizită. (A. D.)