Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Întreceri interstelare la Observatorul Astronomic
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a pregătit o nouă expoziție documentară despre lumea fascinantă a cerului plin de stele, în prim-plan aflându-se un eveniment mai puțin cunoscut, cel al novelor recurente. Steaua Corona Borealis prezintă periodic erupții semnificative, la aproximativ 80 de ani. Începând din primăvara acestui an este așteptată o nouă explozie, care se traduce printr-o creștere bruscă a luminozității. De la o stea ce nu este vizibilă, va putea fi observată cu ochiul liber pentru aproximativ o săptămână, dacă cerul este senin.
Știm că stelele sunt departe de a fi fixe sau punctiforme, unele schimbându-și luminozitatea spectaculos, foarte mult și foarte repede. Acest fenomen a primit denumirea de novă, adică de stea nouă. Suntem obișnuiți cu ideea de explozie, care se produce o singură dată, însă există şi… explozii cu repetiții, unele nove fiind recurente, având o periodicitate de ordinul anilor sau zecilor de ani. Pornind de la această idee, expoziția de la Observatorul Astronomic oferă un ghidaj interstelar pentru a identifica ușor zona de pe cer unde are loc fenomenul.
Mihai Dascălu, referent de specialitate la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” şi curatorul expoziției, afirmă că „expoziția este un demers în favoarea învățării constelațiilor. Nu doar stelele se află într-o «competiție» în a deveni nove sau supernove. Și vizitatorii se pot «întrece», alegând culoarea corectă a echipelor (nove, supernove, pulsari sau quasari), în funcție de caracteristicile principale enumerate. Panourile expoziționale interactive sunt o invitație la acumularea de noi informații prin joc și asociere. Minijocurile au fost gândite în special pentru grupurile de elevi care se pot întrece pe echipe, alegând culorile corespondente novelor, supernovelor, pulsarilor și quasarilor. Prin asocieri logice, fără să cunoască nimic în prealabil despre obiectele enumerate, oricine poate descoperi răspunsul corect, urmărind indiciile din panou. Cum foarte mulți vizitatori se întreabă dacă stelele aflate la sute de ani lumină distanță mai sunt acolo sau au «murit», astronomia vine să răspundă acestor curiozități”.
Expoziția „Întreceri interstelare” poate fi vizitată până în 31 decembrie 2024. Observatorul Astronomic este deschis de marți până sâmbătă, în intervalul orar 14:00-22:00. (A. D.)