Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Ion Caramitru, „Ambasadorul Shakespeare” în România
Sub auspiciile Ambasadei Britanice şi ale Consiliului Britanic la Bucureşti, vinerea trecută a avut loc lansarea oficială în România a programului de evenimente „Shakespeare Lives”. La Teatrul Naţional din București s-a dat astfel startul unor serii de evenimente dedicate lui William Shakespeare, la împlinirea a 400 de ani de la moartea acestui colos al culturii umanităţii. Sala Media a teatrului a fost plină, iar deschiderea serii a aparţinut Excelenţei Sale Ambasadorul britanic Paul Brumme, care a prezentat în limba română coordonatele acestui proiect cultural.
Unul dintre punctele importante ale proiectului este desemnarea, în fiecare ţară în care se desfăşoară, a unui „Ambasador Shakespeare”. Pentru România, fără îndoială, cel mai potrivit ambasador este actorul Ion Caramitru, cel care, în anul 1963, deja juca la Studioul Casandra în „Hamlet”, în regia lui Costache Antoniu. Mediafax a consemnat cuvintele directorului Consiliului Britanic, domnul Nigel Townson, către Ion Caramitru. „Este o onoare şi o plăcere să îţi înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru şi al recunoaşterii oficiale că eşti, fără îndoială, cel mai de seamă «ambasador Shakespeare» al României. Peste 50 de ani de carieră shakespeariană şi, în tot acest timp, a menţinut o relaţie extrem de strânsă cu teatrul britanic şi cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător”. Participanţii la eveniment au putut urmări şi o altfel de „pledoarie” în favoarea proaspătului ambasador cultural, formată din proiecţia unui montaj conţinând secvenţe din spectacolele lui Ion Caramitru, când acesta a interpretat diverse roluri din dramaturgia lui Shakespeare, precum: „Romeo şi Julieta”-1967, „Hamlet”, rol pentru care Caramitru a fost nominalizat de Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company, printre cei mai buni interpreţi ai rolului din toate timpurile, precum şi secvenţe din cea mai recentă interpretare, Prospero din „Furtuna”-2015.
Activitatea domniei sale a însemnat jocul pe scenă, în filme şi ca regizor. A fost actor şi regizor al Teatrului „Bulandra”, director al acestui teatru între 1990 şi 1993, a fost ministrul culturii între 1996 şi 2000, iar din anul 2005 este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.