La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Istoria, Acatistul și Paraclisul Icoanei Maicii Domnului „Potirul nesecat”
La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Istoria, Acatistul și Paraclisul Icoanei Maicii Domnului „Potirul nesecat”.
Icoana Maicii Domnului numită Potirul nesecat a fost descoperită printr-o minune în anul 1878, în orașul Serpuhov din Rusia. În urma unei arătări în vis, un soldat bătrân și bolnav, cuprins de patima beției, dar care dorea să se izbăvească de aceasta, a plecat în pelerinaj pe jos până la mănăstirea din orașul Serpuhov și, la stăruințele lui de a se închina la icoana numită Potirul nesecat, icoana, care era de mult uitată, a fost descoperită în veșmântăria sfântului lăcaș. Pe spatele ei era inscripția: Potirul nesecat. După săvârșirea de rugăciuni înaintea icoanei, bătrânul s-a întors acasă izbăvit de boala trupului și de patima beției. Curând, vestea minunii s-a răspândit și mulți dintre cei chinuiți de beție veneau să se închine dinaintea icoanei, apoi se grăbeau să mulțumească pentru tămăduirea primită. Icoana făcătoare de minuni Potirul nesecat s-a aflat în mănăstirea din Serpuhov până în anul 1919, dar, în timpul prigoanei ateiste din fosta Uniune Sovietică, i s-a pierdut urma. Cu toate acestea, s-au păstrat numeroase copii ale acestui tip de icoană, în fața căreia credincioșii se roagă Preacuratei Fecioare Maria să mijlocească de la Fiul ei izbăvire pentru cei cuprinși de vicii.
Maica Domnului îi izbăvește nu doar pe cei cuprinși de patima alcoolismului, ci și pe cei ce suferă de patima fumatului, a dependenței de droguri și de alte adicții, și nu numai că-l vindecă pe omul împătimit, ci îl ajută să-și schimbe și modul său de comportare, îndrumându-l spre conștientizarea păcatelor sale, spre pocăință și spre o viață plăcută lui Dumnezeu.
Acatistul, tradus din limba slavonă, și Paraclisul, tradus din limba greacă, au fost aprobate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2020 și sunt acum publicate pentru prima dată sub egida Patriarhiei Române. Acatistul se citește de către cei credincioși pentru cei împătimiți, iar Paraclisul se citește chiar de către cei robiți de patimi, pentru a fi izbăviți prin mijlocirea Maicii Domnului. Icoana Potirul nesecat este prăznuită în data de 5 mai.