Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Jucăriile din colecția doctorului Nicolae Minovici
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” continuă seria de micro-expoziții care pun în valoare obiectele de patrimoniu, iar luna iunie este dedicată copiilor și implicit jucăriilor pe care le-a păstrat în Vila cu clopoței doctorul Minovici. Acestea sunt strâns legate de lumea satului, iar cei mici vor fi cu siguranță curioși să descopere cum erau jucăriile pe vremea părinților sau bunicilor lor. Intitulată „Luna copiilor: cu jocuri și jucării”, micro-expoziţia a fost gândită de echipa Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” ca un elogiu adus copilăriei de la sat, cu frumusețea meșteșugurilor și obiectelor de patrimoniu. Odată ce veți păși în Vila cu clopoței veți avea ocazia să vedeți jucăriile-fluierici ceramice şi să vizionați un material multimedia cu informații despre jocurile practicate de copiii de la sate acum zeci sau poate chiar sute de ani.
Coordonatoarea proiectului expozițional, Mădălina Manolache, consideră că micul muzeu al lui Minovici atrage publicul de toate vârstele, iar luna aceasta „este dedicată cu precădere celor mici pentru a face o călătorie în care să descopere copilăria de altădată. În colecția doctorului Minovici există cinci figurine de lut, jucării de tipul fluiericilor, binecunoscute de generațiile care, până mai ieri, le utilizau cu fascinație. Este vorba despre un câine, una dintre reprezentările cele mai des întâlnite în această categorie de ceramică, câte două grupuri de porumbei și porumbițe, alături de doi cocoși - așadar, simboluri ale păsării, inspirate din realitatea imediată a meșterilor care le modelau”.
Mădălina Manolache este cea care vă va întâmpina la muzeu și vă va oferi detalii despre povestea jucăriilor. Micro-expoziția va putea fi vizitată până la finalul lunii iunie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, dar și pe pagina de facebook a instituţiei muzeale. (A. D.)