Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Jurământ de rătăcire”, pentru regăsire
„Jurământ de rătăcire” a pornit la drum. Primul roman al scriitoarei Ana Barton a fost lansat sâmbătă, de la ora 17:00, la librăria Humanitas Cişmigiu, în prezenţa unui public numeros. Au vorbit Alexandru Voicescu, directorul Editurii Herg Benet, actriţa Dorina Chiriac, Mihaela Apetrei, blogger literar, şi Anca Ciuciulin.
Povestea scrierii romanului este un roman în sine. Foarte impresionantă, exact precum aventura copilului dezrădăcinat de satul lui, dus la oraş, rătăcit de lumea sănătoasă, pe care „Jurământul de rătăcire” vă invită să o savuraţi.
Ana Barton a povestit cum, încercând să scrie primul ei roman, a scris alt roman. „Cartea s-a scris singură. Mă aşezam la lucru şi nu puteam scrie nimic. Până la urmă mi-am spus: «Haide, este vorba până la urmă şi despre disciplina scriitorului. Talent, inspiraţie, dar şi disciplină. Ţi-ai propus să scrii, scrie!», m-am aşezat la birou şi am zis: «Gata, scriu!». Şi cartea a început să se scrie. Dar ieşea altceva. Şi am scris 40 de pagini”.
Vă lăsăm să degustaţi un fragment din acest „Jurământ de rătăcire”, în care probabil ne vom regăsi destui:
„Oamenii îmi sunt toți buni și nu-i caut pe dedesubturi când îi întâlnesc. De unde să știu eu dacă am s-ajung să-i și cunosc? Pe unii ajung să-i cunosc și nu ne potrivim deloc. La nimic. Nu-i nimic. Sunt trecătorii. Se vor potrivi cu alți oameni, așa cum mă voi potrivi și eu. Alții îmi sunt familie, îmi sunt prieteni. Îi cunosc, îi iubesc. Îi iubesc? Oare avea dreptate omul ăla care mi-a spus că nu iubesc de-adevăratelea pentru că nu sunt capabilă nici măcar de-un strop de ură, avea? Poate avea, cum poate au și cei care spun despre noi că suntem egoiști, că nu ne pasă de durerea pe care o lăsăm în urma noastră. Dar de durerea care ne-mpinge pe noi pe malul celălalt îi pasă vreodată cuiva de-adevăratelea? Ne iubește pe noi cineva atât de mult încât s-o bănuiască măcar? Nu cred.”
Ana Barton a mai publicat proză scurtă - „Prospect de femeie” și „Mamifer”, ambele apărute la Editura Herg Benet în 2014, o superbă carte cu fotografii de Costică Acsinte, explicate artistic printr-un mic text gândit de Ana şi caligrafiat de Anca Ciuciulin, artist cu formaţie de arhitect, „Foto Splendid. Viața socială – Colecția Costică Acsinte – Ediție specială Ana Barton”, „Cartea simțurilor” – un volum colectiv, editor Dan C. Mihăilescu, apărut la Editura Humanitas.