Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
La 70 de ani, Teatrul Nottara, „mai tânăr ca niciodată”
Teatrul Nottara este în plină sărbătoare, la cel de-al 70-lea an de existență, motiv pentru care aici au început deja, din 14 mai, o serie de evenimente, ce se vor desfășura până în 21 mai, sub sloganul „Nottara 70 - mai tânăr ca niciodată”. În cadrul acestui minifestival vor avea loc o serie de spectacole jucate pe această scenă.
„ Suntem la primii 70 de ani de teatru, de poveşti, de amintiri, de spectacole şi de miracole împărtăşite. Au trecut ca un vis tehnicolor, creat din iubirea, harul şi dragul artiştilor, tehnicienilor, oamenilor buni din birouri; vis împlinit prin spectatorii care au făcut posibilă întâlnirea dintre scenă şi lume, dar şi prin colegii care ne-au fost alături, indiferent de vreme şi vremuri”, spun reprezentanții Nottara într-un comunicat preluat de Agerpres.
Deschiderea seriei de spectacole aniversare a avut loc duminică, la Sala „George Constantin”, cu spectacolul „Vestul singuratic” de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, în care au performat actorii Florin Piersic Jr, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă/Corina Dragomir.
În cadrul aceluiași minifestival se vor mai juca piesele „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, „Aproape împreună” de Alan Alyckbourn, în regia lui Felix Alexa, prezentată în avanpremieră, dar și spectacolul-lectură „Karamazovii”, concept şi regie Alexandru Mâzgăreanu. Vor avea loc, de asemenea, o discuţie cu publicul, dar și spectacolul „Alcool”, pe versurile lui Ion Mureşan și în regia lui Mihai Măniuţiu.
„Pentru că ne-am obişnuit spectatorii cu «Festinul pe Bulevard», jucat în octombrie, acum vrem să le oferim spectacole pentru toate generaţiile, pentru toate vârstele, pentru toate mediile sociale și culturale. De aceea veţi vedea spectacole de comedie, comedie de bulevard, spectacole sofisticate, teatru-instalaţie, cum este «Iarna», un spectacol aparte cum este «Alcool» (un concertspectacol de Mihai Măniuţiu şi Ada Milea), comedii de bulevard – «Fazanul», în regia lui Alex Mâzgăreanu, şi un spectacol proaspăt de Felix Alexa – «Aproape împreună», anunță Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, citată de aceeași agenție de presă. Aceasta nu a omis să amintească și balul, „mai mult sau mai puţin mascat, pentru că vom purta cu toţii elemente sau chiar costume de teatru din toate epocile - nu am ales o epocă anume”, pentru că „la 70 de ani putem să ne răsfăţăm”. Totodată, după fiecare spectacol va avea loc câte o petrecere „pe muzica câte unui deceniu”, potrivit Marinelei Țepuș.
În prima seară a minifestivalului a avut loc o festivitate de premiere, la care s-au oferit plachete aniversare - „Nottara ‘70”, acelora care „ne-au sprijinit fizic şi psihic, şi cu trup, şi cu suflet, anul trecut, când a fost momentul de răscruce în care nu speram că astăzi vom putea să fim aici, în casa noastră, şi să sărbătorim 70 de ani”, a mai spus managerul Teatrului Nottara. Așadar, printre premianți s-au aflat: Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Ţăndărică, Teatrul de Stat din Constanţa, Teatrul Toni Bulandra din Târgovişte, Teatrul Ginta Latină din Chişinău, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Cercul Militar Naţional, Agenţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi fostul prefect al Capitalei Paul Petrovan. Nu a fost uitat nici fostul director al teatrului, iubitul actor Mircea Diaconu, care a primit o plachetă aniversară. Acesta nu a fost prezent la ceremonie, însă cuvântul său, care este un îndemn de a ne bucura de viață, a fost citit de actorul Adrian Văncică: „Ce am înţeles eu din viaţă, printre altele, este că, ori de câte ori te poţi bucura, trebuie să o faci. De multe ori asta se întâmplă de la sine. Alteori e bine chiar să provoci evenimente. Singur e mult mai greu, aşa că bucuraţi-vă cu orice prilej. Dacă nu găsiţi, inventaţi. Dar ar fi păcat ca anii, lunile, clipele vieţii noastre să fie doar nişte cifre. Trebuie să fie poveşti, amintiri. Dragi colegi, dragi prieteni, depănaţi, vă rog, din păcate fără mine, amintiri de teatru care, cum ştiţi bine, nu se termină niciodată”.
Cu această ocazie, reprezentanții Nottara au pus în discuție și problemele locative, mai exact importanța păstrării actualului sediu, de care se leagă toată istoria teatrului. „Atât Teatrul Nottara, cu cei 70 de ani de istorie, cât şi imobilul acesta, cu cei 71 de ani de istorie, merită să rămână pe bulevardul Magheru pentru bucuria tuturor spectatorilor, a tuturor trecătorilor pe care ne dorim să-i aducem cu orice preţ în sălile noastre. Este motivul principal pentru care facem o sărbătoare ce va dura şapte zile, ca-n poveşti, plus un bal, adică a opta, şi musai până la urmă să afle tot Bucureştiul, şi dacă se poate toată ţara, că suntem acasă pe bulevardul Magheru, de unde nu mai vrem să plecăm niciodată”, a declarat Marinela Țepuș.
Pe scena Teatrului Nottara au urcat, de-a lungul timpului, actori de referință, printre care Gilda Marinescu, Margareta Pogonat, Melania Cîrje, George Calboreanu, George Constantin, Ştefan Iordache, Ştefan Radof, Emil Hossu. S-au realizat spectacole pe texte de referință, repertoriul național și universal fiind constant în atenția conducerii teatrului. Astfel, au putut fi văzute piese de Shakespeare, Cehov, Eugene Ionesco, Pirandello, Lope de Vega, Horia Lovinescu, I. L. Caragiale.