La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Lacul lebedelor” - balet pe gheaţă la București
La prima vedere, știrea despre venirea la București, pe 15 ianuarie 2018, a patinatorilor ruși din Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg poate să pară prea devreme anunțată. Însă a început deja vânzarea biletelor la acest eveniment, intitulat „Lacul lebedelor - Balet pe gheaţă”, care va avea loc la Sala Palatului, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la premiera celebrului spectacol pe scena Teatrului Balşoi din Moscova.
Cei mai mulți dintre artiștii Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg provin din perechile de patinatori care au câştigat concursuri naţionale şi internaţionale, majoritatea fiind formați la faimoase şcoli de patinaj artistic din Rusia.
De-a lungul vremii, în ansamblu au evoluat nume celebre în lumea patinajului artistic, precum perechea Ludmila Beloussova şi Oleg Protopopov - care au în palmares titluri europene, mondiale şi olimpice, Alexei Ulanov, campion olimpic, mondial şi european, Ludmila Smirnova - laureată la numeroase campionate olimpice, mondiale şi europene. În prezent, 20 dintre balerinii din cadrul ansamblului deţin titlul de Maestru al Sporturilor în Rusia pentru victoriile obţinute în competiţii naţionale şi internaţionale de patinaj artistic.
„Lacul lebedelor” ar fi fost compusă de Piotr Ilici Ceaikovski la cererea dramaturgului Vladimir Petrovich Begichev, care i-ar fi plătit compozitorului 800 de ruble. Criticii sunt de părere că la baza acestei lucrări ar sta mai multe surse, printre care: povestea autorului german Johann Karl August Musaus în „Der geraubte Schleier”; basmul rusesc „Raţa albă”; viaţa tragică a regelui bavarez Ludovic al II-lea, care a murit în condiţii misterioase în apropierea lacului Starnberg, și chiar un fragment din biografia autorului, şi anume moartea mamei pe când Ceaikovski era foarte tânăr.
Cu spectacolele „Frumoasa din pădurea adormită”, „Lacul lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, precum şi cu „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev, Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg a susţinut peste 7.500 de reprezentaţii în întreaga lume.
Biletele pentru evenimentul de la Sala Palatului sunt pe mai multe categorii de unde și denumirile diferite ale acestora: Princess ticket (categoria I), Prince ticket (categoria II), White Swan ticket (categoria III), Black Swan ticket (categoria IV) şi Wizard ticket (categoria V).
Biletele, cu preţuri de 350 lei - Princess, 300 lei - Prince, 250 lei - White Swan, 150 lei - Black Swan şi 100 lei - Wizard, pot fi achiziţionate prin www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.iabilet.ro, www.bilet.ro, www.myticket.ro, www.blt.ro, www.startickets.ro, www.salapalatului.ro.