Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Lansare de album: „Capriciu Român pentru vioară și Orchestră” de Enescu
Violonistul David Grimal și ansamblul condus de el, Les Dissonances, vor concerta din nou în cadrul Festivalului Goerge Enescu, în seara aceasta (17 eptembrie), de la ora 19:30, la Sala Palatului.
Seara muzicală va continua, de la 21:30, cu o lansare de album muzical şi o discuţie cu publicul, la Standul Cărturești, amplasat în foaierul Sălii Palatului. Acolo, violonistul și directorul artistic al ansamblului Les Dissonances, David Grimal, care este un bun cunoscător al muzicii enesciene, va avea o scurtă discuție cu interpretul și scriitorul Lucian Nicolae, va răspunde la întrebările jurnaliștilor și ale publicului și va acorda autografe. Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook ale Festivalului Enescu și ale Cărturești.
Pe noul album se găsesc compozițiile: „Capriciu Român pentru vioară și Orchestră” de Enescu, o lucrare finalizată de Cornel Țăranu, considerată capodopera enesciană cea mai puțin cunoscută, fiind unică unică în istoria concertului pentru vioară. CD-ul mai include lucrări de Ravel și Chausson.
În comunicatul de presă al Festivalului, se spune că David Grimal a descoperit opera lui Enescu la îndemnul unui mare muzician, lordul Yehudi Menuhin, discipol al lui Enescu. David Grimal precizează că: ”La menționarea numelui lui George Enescu, Menuhin părea aproape ca acel copil minune care fusese cu mai bine de șaptezeci de ani înainte. Ochii i se luminau de admirație și recunoștință pentru cel care îi fusese mentor. Enescu era ca o stea căzătoare, traversând secolul într-o călătorie constantă între rădăcinile sale românești și Franța, țara sa adoptivă. Coleg cu Ravel la clasa de contrapunct de la Conservatorul din Paris și susținător înflăcărat al Poème de Chausson, Enescu este simbolul însuși al muzicianului umanist”.
Gazda lansării va fi Lucian Nicolae, un interpret, scriitor și pedagog, pasionat de instrumente tradiţionale de suflat, care a activat ca solist în varii proiecte, precum cele ale Asociației Culturale ADSUM sau ale ansamblului Gamelan - Jepun Bali.
Despre Lucian Nicolae aflăm că semnează povești pentru pentru popularizarea noţiunilor şi instrumentelor muzicale în revista ilustrată pentru copii Fabulafia și este membru al echipei de muzicieni pedagogi MIMA Muzica, dedicată iniţierii muzicale a celor mici, în cadrul căreia contribuie cu articole de specialitate și traduceri.
David Grimal și ansamblul Les Dissonances au susţinut, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, concertul din 16 septembrie, în care au oferit publicului: Maurcie Ravel - Daphnis și Chloé, Suita Nr. 2; George Enescu - Capriciul Român pentru vioară și orchestră; Igor Stravinsky - Le Sacre du printemps. Atât David Grimal, în calitate de solist (vioară) şi de director artistic, cât şi întreg ansamblul au uimit publicul prin rigoarea, vivacitatea şi acurateţea interpetării, având în vedere că membrii orchestrei au cântat, practic, fără dirijor nişte lucări atât de complexe.
În seara aceasta, de la 19:30, Les Dissonances şi David Grimal au în program: Igor Stravinsky – Suită din muzica baletului ”Pasărea de foc”; Ernest Chausson – Poemul op. 25 pentru vioară și orchestră; Maurice Ravel – „Tzigane” pentru vioară și orchestră; Béla Bartók – Concertul pentru orchestră.