Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Limba română, sărbătorită în lumea largă
La 31 august românii sărbătoresc ziua limbii lor. Propunerea legislativă de sărbătorire a limbii române a fost iniţiată în anul 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând întregului spectru politic. Ziua Limbii Române a fost legiferată ca zi festivă naţională în anul 2013.
„Importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite”, au scris iniţiatorii legii în 2011, în documentul de expunere a motivelor pentru sărbătorirea limbii române. Doi ani mai târziu, Ziua Limbii Române a fost legiferată ca zi festivă naţională, prin Legea nr. 53/2013. Conform legii, ea poate fi marcată de autorităţile publice şi de instituţii româneşti din ţară şi străinătate, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi de institutele culturale ale României prin organizarea unor programe şi manifestări cultural‑educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De atunci, în fiecare an, în țară și peste hotare au loc manifestări deosebite dedicate Limbii române.
La 27 august 2015, în Austria, la Graz, limba română a fost sărbătorită printr‑un spectacol de muzică şi dansuri folclorice susţinut de Ansamblul „Rapsodia Călimanilor”. Programul a fost creat de Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ambasada României la Viena, Consulatul Onorific al României la Graz şi Minoritenkonvent Graz.
În Spania, la Madrid, limba română a fost sărbătorită între 27 şi 31 august, printr‑un program care a cuprins o serie de cursuri de formare şi metodica predării limbii române și a materiilor de studiu în limba română. Aceste cursuri s‑au desfăşura la Liceul Timon din Coslada (Madrid) şi au fost gratuite. În încheiere, formaţia Pasărea Colibri a cântat pe 30 august în Piaţa Recinto Ferial o parte din cele mai cunoscute melodii ale lor. Responsabili pentru acest „tur de forţă” cultural sunt: Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi şi Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa.
Românii din Serbia (Voivodina) şi din Ungaria au avut parte pe 28 şi 29 august, la Sân Mihail (Locve, Serbia) şi la Micherechi (Méhkerék, Ungaria), de concerte susţinute de Dinu Iancu Sălăjanu şi taraful său. În deschiderea concertului din Serbia, ansamblul popular „SadoveanuÎ din Sân Mihai a prezentat cântece și dansuri populare românești specifice comunității românești din Voivodina. Parteneri media locali au fost: Revista Foaia Românească din Ungaria și Radio Far din Alibunar (Serbia).
Vechii bulgari din Vidin au avut parte pe 29 august, la Galeria de Artă „Nikola Petrov”, de un spectacol în aer liber susţinut de Ansamblul Folcloric „Romanaţi”, condus de maestrul Florian Teodorescu și aflat sub patronajul Centrului Cultural Municipal Caracal (jud. Olt). Tot la Vidin au fost organizate două prelegeri cu titlul „Tradiţii și obiceiuri la românii sud‑dunăreniî și „Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românescî, susținute de Mariana‑Iuliana Grumăzescu, director al Direcţiei Comunicare, Educaţie Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gustiî.
Peste ocean, în SUA şi Canada, limba română a fost frumos sărbătorită graţie Institutului Cultural Român de la New York, care a organizat în perioada 15‑18 august 2015 o serie de spectacole muzical‑literare intitulată „Festivalul Limbii Române în Canada și SUA”, dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române. Triplul eveniment a constat în spectacole care au avut loc la Montreal în prezența a circa 400 de spectatori, Ottawa (16 august, la Freiman Hall, University of Ottawa – cea mai mare universitate bilingvă din lume, înființată în 1848 și având astăzi peste 43.000 de studenți -, în prezența a 150 de spectatori) și la sediul Institutului Cultural Român de la New York (18 august, în prezența a 130 de spectatori). Programul spectacolelor a cuprins recitaluri muzicale susținute de compozitorul Eugen Doga şi de naistul și dirijorul Vasile Iovu.
Limba română a fost sărbătorită și peste Prut.Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimişlia, a organizat, pe data de 29 august 2015, o serie de manifestări care au debutat cu expoziţia „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare”, după care a fost proiectat filmul documentar dedicat lui Grigore Vieru, îCel care sunt” (1997, regia Mircea Chistruga, scenariul Dumitru Olărescu), apoi având loc întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.
Maestrul Gheorghe Zamfir a susţinut două concerte, la Cahul, în Republica Moldova, şi la Ismail, în Ucraina, cântând din naiul său fermecat limba română, de ziua ei. Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, a urcat pe scena din Piața Horelor din Cahul, iar pe 30 august pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko” din Ismail. În deschiderea concertelor maestrului Zamfir a cântat Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.