La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Lumea hărților și cărții vechi, din nou disponibilă
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a redeschis în data de 30 mai și oferă vizitatorilor șansa de a descoperi cărți unicat și a explora hărți de colecție. Din patrimoniul muzeului fac parte peste 1.000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI-XX. În afară de hărțile regiunilor locuite de români și de strămoșii lor și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș, regăsim și lucrări de grafică cu peisaje și portrete.
Pe strada Londra, la numărul 39, te întâmpină o clădire de patrimoniu bogată în elemente arhitecturale de inspirație gotică, ce se aseamănă cu vilele venețiene din secolul al XV-lea. Este Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, care a adunat de-a lungul timpului sute de hărți interesante, unele foarte vechi, altele mai noi, dar și multe cărți. În afară de cărțile vechi, pe care le putem admira doar de la distanță, muzeul pune la dispoziția vizitatorilor și un colț de lectură, cu o multitudine de volume noi, care să îi atragă pe copii și tineri în universul cărților. În această perioadă, pentru a poposi în spațiul de lectură, sunt necesare mânușile de unică folosință puse la dispoziție de către muzeu.
Muzeograful Despina Hașegan consideră „că o vizită la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este o călătorie interesantă în multe domenii, oarecum o evadare de care oamenii au nevoie după această perioadă de pauză a instituțiilor culturale. În afară de hărțile și cărțile vechi cu care deja i-am obișnuit pe vizitatorii noștri, îi așteptăm cu un proiect nou, „Ex Libris“, în care prezentăm o serie de cărți care au foarte rar ocazia să fie expuse public. Este vorba de cărți ale altor instituții publice, cum este Muzeul Antipa. Puțină lume știe că acesta deține și cărți vechi în expunere. Vă aducem în atenție cărți care prezintă călătorii în țările române și la monumente văzute în regiunea Moldovei, sau hărți ale Mării Negre. Încercăm să facem legături între aceste cărți și patrimoniul muzeului. Astfel, îi invităm pe toți cei dornici de cunoaștere să se lase surprinși de o vizită la muzeu, purtați de amintiri, să își reîmprospăteze anumite cunoștințe legate de istorie, geografie și descoperiri geografice, dar și să exploreze puzzle-uri și cărțile pe care muzeul le pune la dispoziție”.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
(Alexandra Drugan)