Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Măreşte suflete al meu pe Domnul…”, revelaţia Festivalului de Muzică Veche din acest an
Între 30 octombrie şi 1 noiembrie, scena Ateneului Român găzduieşte cea de cincea ediţie a Festivalului de Muzică Veche, ediţie dedicată lui Johann Sebastian Bach, de la a cărui naştere se împlinesc 325 de ani.
Sub conducerea muzicală a norvegianului Karl Haugsand, unul dintre cei mai importanţi clavecinişti, publicul va avea parte de trei regaluri unice în peisajul muzical românesc: "Magnificat anima mea Dominum", "La Curtea Nobilului Clavecin", "Glasuri de îngeri". Ansamblul baroc Il Gardellini va acompania, în cele trei seri, soliştii şi cele două coruri – Corul de copii Radio (30 octombrie) şi Corul de cameră Cantemus (1 noiembrie). Autor al multor cantate dedicate sărbătorilor religioase, Bach a compus, iniţial, prima lucrare cu caracter religios care a fost interpretată pe 30 octombrie, Magnificat, pentru a celebra sărbătoarea Întâmpinării Domnului, însă renunţarea la cele patru piese dedicate Crăciunului fac din această lucrare una potrivită oricărei sărbători religioase şi este una dintre cele mai cunoscute lucrări cu cor din creaţia bachiană. "Măreşte suflete al meu pe Domnul…" (Magnificat)", scrisă pentru a fi cântată în bisericile monumentale de piatră de coruri de copii, o lucrare înălţătoare, profundă, respectă indicaţiile autorului, aşa că va fi redată în cadrul Festivalului de Corul de copii Radio. Pentru acest concert, Corul de copii Radio şi dirijorul Karl Haugsand au repetat mai mult de o jumătate de an, în paralel cu alte activităţi ale corului – cum ar fi pregătirea pentru concertul de pe 14 noiembrie, dedicat împlinirii a 65 de ani de activitate a ansamblului coral. Condus din 2004 de dirijorul Voicu Popescu şi acompaniat la pian de Camelia Chiţibea, Corul de copii Radio ia în serios fiecare manifestare artistică. În 2004 i se atribuia titlul de Ambasador cultural al Uniunii Europene. Un ambasador cu o activitate, poate, mai cunoscută în străinătate decât în ţară, deşi aceşti copii cu voci magice au urcat pe scenele Festivalului "George Enescu", ale Ateneului Român şi sunt o prezenţă constantă la concertele Radiodifuziunii Române. Considerat o adevarată instituţie muzicală în România, Corul de copii Radio va cânta pentru prima oară Magnificat într-un concert ce se anunţă a fi nu doar o premieră la noi, ci mai ales, un unicat. Prilej de a trece pragul Ateneului, întru delectare cu opera celui mai important compozitor din istoria muzicii vechi, Johann Sebastian Bach. (Carmen Muşat-Coman, filolog, este singura traducătoare din limba bengali din ţară)