La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Mărturii despre școlile de altădată
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) a realizat expoziția „Imagini și mărturii. Școlile de altădată” ca o imagine de sinteză a modului de a preda al profesorilor ce reprezentau modele culturale și formau generații, școli și curente, care insuflau dragostea față de lectură, curiozitatea de a ști și își încurajau elevii să fie deasupra vremurilor. Care erau valorile de altădată, dar și cum erau școlile pe vremuri, puteți descoperi făcând o vizită la muzeul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8.
Panourile expoziționale prezintă viața scriitorilor în ipostaza lor de elevi şi profesori, completată de imagini şi informaţii despre şcolile şi liceele de altădată, din arhiva MNLR. Una dintre mărturii îi aparține lui Ioan Slavici, care spunea în „Amintiri. Lumea prin care am trecut”: „Eu m-am simțit în viața mea mai presus de toate dascăl. A le da altora învățături a fost pentru mine totdeauna o mulțumire, și cele mai vii mulțumiri le-am avut stând de vorbă cu oameni prin care mă puteam dumiri ori plimbându-mă cu elevii mei. Mai ales ca dascăl mi-am câștigat și pâinea de toate zilele, și nu-mi aduc aminte să mi se fi-ntâmplat vreodată ca să fiu nemulțumit de-nvățăturile ce-am dat”. Loreta Popa, de la departamentul PR al MNLR, spune că expoziția aduce în prim-plan modul în care educația, literatura și cultura au format modelele de altădată.
Expoziția poate fi vizitată până la data de 28 februarie. În cazul în care doriți să fiţi însoţit de un muzeograf, este necesar să faceți o programare la adresa de e-mail: programe@mnlr.ro. (A. D.)