Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Măşti din Transilvania la Veneţia
Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui luni, 2 februarie, vernisajul expoziţiei „Măşti şi costume tradiţionale de sărbătoare din Transilvania“, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Asociaţia Culturală „Zestrea“.
„Portul popular, funcţional în Transilvania până la jumătatea secolului al XX-lea, a ilustrat în cel mai înalt grad identităţile etnice şi zonale din diferitele arii culturale transilvănene, caracterizate printr-un anumit specific istoric şi economico-social. Elemente ale costumului tradiţional sunt integrate şi în vestimentaţia de mascare, caracteristică obiceiurilor de iarnă, prezente la toate etniile transilvănene, obiceiuri grupate la Crăciun şi Anul Nou în mediul românesc şi la aşa-numitul Fărşang - sărbătorit cu precădere de către comunităţile maghiare şi săseşti. Puternicul substrat ceremonial şi social al acestor obiceiuri explică conservarea lor - în grade diferite - şi în actualul context cultural rural, constituind şi în prezent un prilej aparte de trăire comunitară“, se arată într-un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expoziţia va rămâne deschisă în intervalul 2-18 februarie, perioadă care coincide cu desfăşurarea faimosului Carnaval de la Veneţia. (Oana Rusu)