Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Muzeu nou în oraşul Flămânzi
Flămânzi, un oraş cu rezonanţe istorice importante, legate de Răscoala ţărănească de la 1907, are un muzeu al ţăranului, proiect cu finanţare europeană. Noul muzeu botoşănean a fost creat prin proiectul „Valorificarea potenţialului turistic şi conservarea moştenirii culturale a oraşului Flămânzi” şi, potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Botoşani, Dănuţ Huţu, muzeul este singurul din judeţ care pune în faţa publicului documente‑mărturii ale răscoalei. „Este extrem de important acest muzeu pentru că, pe de o parte, cuprinde exponate care amintesc de Răscoala ţărănească de la 1907, iar pe de altă parte, prezintă o parte din istoria locurilor”, a declarat, pentru Agerpres, Dănuţ Huţu.
În cadrul proiectului din Botoşani de construire a Muzeului Ţăranului, proiect în valoare de 5 milioane de lei, se prevede reabilitarea a două monumente istorice, printre care biserica de lemn „Sfântul Nicolae” de la Prisăcani, veche de aproape 400 de ani.
Oraşul a fost creat în anul 2004 şi înglobează fostele sate Flămânzi, Nicolae Bălcescu (fost Bosânceni) şi Poiana. Acest loc este considerat a fi punctul de plecare al Răscoalei din 1907. În zonă au fost descoperite vestigii arheologice care atestă locuirea încă din epoca primitivă.