Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Muzică bună și ateliere pentru copii la Promenada Operei
Promenada Operei este deja un eveniment de tradiție al Operei Naționale București (ONB). Este vorba despre un maraton cultural în aer liber, care a ajuns la cea de-a 12-a ediție. Promenada din acest an a avut loc sâmbăta trecută, iar programul a cuprins ateliere și workshopuri dedicate celor mici, tururi ghidate în clădirea operei și un concert de gală sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Hubul Cultural Promenada Operei din fața Operei Naționale București a avut o zonă de relaxare, cu hamace, șezlonguri, muzică bună și multe activități menite să ofere o perspectivă de culise, în care cei prezenți au avut ocazia să descopere frumusețea costumelor, detalii privind scenografia și întreaga muncă depusă de către cei care stau în spatele scenei și aranjează decorul de poveste.
Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, copiii s-au întâlnit la operă cu Doina Alice Popa, șef croitorie femei în cadrul instituției, care i-a introdus în lumea fascinantă a ținutelor de scenă și le-a dat ocazia să poarte costume pe măsura lor. „Le-am prezentat costumele soliștilor și artiștilor care dansează pe scenă, în cadrul spectacolelor. Le-am arătat cum se fac costumele, cum sunt create, au văzut culorile, modelele, broderiile și au plecat cu o amintire frumoasă. Toate costumele sunt unicat și reprezintă un personaj sau o epocă”, a spus Doina Alice Popa.
Cei mici au fost încântați să confecționeze măști de bal, să probeze îmbrăcăminte care se aseamănă cu cea din spectacole și s-au bucurat din plin de atelierul de pictură și creație. Scenograful Andreea Radu, coordonatoarea atelierului de creație și pictură, consideră că opera le deschide copiilor un nou univers.
Pentru adulți, programul a cuprins tururi ghidate, care au oferit date despre istoria și arhitectura clădirii, istoria muzicii, istoria operei și baletului în comparație cu alte opere din lume, creația unui spectacol, meseriile din operă, dar și informații despre operă și balet pe înțelesul tuturor. În afară de acestea, Promenada Operei a cuprins și un concert susținut pe o scenă în aer liber, intitulat Gala Extraordinară Promenada Operei, la care au participat orchestra, corul și ansamblul ONB, dirijate de Tiberiu Soare. Repertoriul a cuprins capodopere muzicale, printre care se numără arii din opera „La traviata” de Verdi și „Tosca” de Puccini. La finalul maratonului cultural, Promenada Operei public a plecat acasă cu multă bucurie în suflet.
Evenimentul Promenada Operei s-a desfășurat anul acesta în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și a oferit un hub cultural pe parcursul a 12 ore. Pentru a fi la curent cu spectacolele din noua stagiune puteți consulta pagina de internet www.operanb.ro. (A. D.)