Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Muzici şi tradiţii în Cişmigiu
Un week‑end dedicat tradiţiilor, aşa poate fi numit fără teama de a greşi sfârşitul de săptămână trecut, care a cuprins mai multe evenimente din zona tradiţiilor și folclorului românești.
În parcul Cişmigiu din Bucureşti, de vineri, 19 iunie, până duminică, 21 iunie, a avut loc cea de‑a IX‑a ediţia a Festivalului Internaţional de Folclor “Muzici şi tradiţii în Cişmigiu”, în cadrul căruia peste 2000 de artişti au evoluat. Programul a fost deschis cu o paradă a costumelor populare româneşti şi internaţionale, paradă ce s‑a desfăşurat pe traseul Ateneul Român - Calea Victoriei - Cercul Militar Național - Bulevardul Regina Elisabeta - Parcul Cișmigiu.
Două scene au fost amenajate în parc, una principală, dedicată evoluţiei soliştilor de muzică populară şi ansamblurilor folclorice profesioniste, iar a doua, scena Fan Zone, a fost creată pentru formaţiile îndrăgite de tinerii de astăzi. Pe durata festivalului au participat: Ansamblul "Sheffield Pipe Band" din Scoția, ansamblul "Geghard Dance" din Armenia, ansamblul "Dhoad Gypsies of Rajasthan" din India, ansamblul "Lada" din Serbia și ansamblul "Fluieraș" din Republica Moldova, reprezentanți ai minorităților (germană, italiană, greacă, aromână, romă, maghiară), ansambluri profesioniste, solişti invitați din străinătate și orchestra "Lăutarii" din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, precum şi artiştii Nicoleta Voica, Gheorghe Turda, Marius Ciprian Pop și Marioara Man. Încheierea a fost făcută duminică de către Maria Ciobanu, Floarea Calotă, Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal Cojocărița, Nicolae Voiculeț, Lavinia Goste și Orchestra Națională Valahia dirijată de Marius Zorilă.
O altă atracţie au reprezentat‑o 60 de căsuţe amplasate pe aleile parcului Cişmigiu, unde meşteşugari din toate zonele ţării au prezentat doritorilor tradiţii de artă ţărănească. Toate acestea au putut fi văzute şi din mersul trăsurii sau al poneilor, care i‑au încântat pe bucureşteni şi la această ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Muzici şi tradiţii în Cişmigiu”. (Dan Cârlea)