La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Norman Manea revine în ţarăă
Scriitorul Norman Manea va veni în România, în data de 17 noiembrie, pentru lansarea seriei de autor ce cuprinde volumele: "Vizuina", "Curierul de Est", "Dialog cu Edward Kanterian", "Variante la un autoportret", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul", "Plicul negru" şi "Laptele negru". Despre Manea, scriitorul Orhan Pamuk a spus: "Prin talentul şi creativitatea sa, este unul dintre Marii Români".
Unul dintre cei mai apreciaţi, dar şi controversaţi autori români contemporani, Norman Manea s-a stabilit după anul 1986 în Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor în rezidenţă şi profesor de literatură europeană la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din New York. Din 2006, Norman Manea este membru al Academiei de Arte din Berlin. A primit numeroase distincţii literare din partea unor prestigioase instanţe culturale internaţionale: Bursa "Guggenheim", Premiul "MacArthur" (supranumit şi "Nobelul American"), Premiul Internaţional pentru Literatură "Nonino" pentru "Opera Omnia". Tot în 2006, Norman Manea a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României. Mai mult, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei la New York, scriitorul de origine română a fost distins anul acesta cu Ordinul francez al Artelor şi Literelor cu titlul de Comandor. În cei aproape 25 de ani de exil impus sau voit, Norman Manea a continuat şi continuă să scrie în limba română.