Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O analiză a discursului pastoral din perspectiva persuasiunii
La librăria „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc miercuri, 27 noiembrie, lansarea volumului „Ethos, pathos și logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”, semnat de Tudorel-Constantin Rusu. Cartea valorifică teza de doctorat a autorului, coordonată de profesorul Constantin Sălăvăstru.
Publicată în colecția CICERO a universității ieşene, lucrarea oferă o analiză a discursului pastoral din perspectiva celor trei probe ale persuasiunii validate de oratoria clasică greco-romană: ethos, patos și logos. Aşa cum autorul explică în prefaţa volumului, sunt analizate 87 de discursuri pastorale, cele mai multe aparținând celor trei mari sfinţi ierarhi - Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Vasile cel Mare și Sf. Grigorie Teologul, iar 29 au fost rostite de ierarhi și clerici contemporani din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Din acest punct de vedere, cartea poate fi un valoros suport științific atât pentru teologi, cât și pentru filosofi și comunicatori. Încadratura volumului va fi făcută de prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Tudorel-Constantin Rusu este asistent universitar la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este licențiat în Jurnalism și Teologie, doctor în comunicare, stagiar al Università degli Studi di Salerno, Italia. În perioada 2011-2022 a fost jurnalist în echipele redacționale ale „Ziarului Lumina” și portalului doxologia.ro.