Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
O călătorie virtuală prin tradiția portului popular românesc
Colecția „Haina țărănească” prezentată de Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), în cadrul proiectului „We wear culture” („Purtăm cultura”), este dedicată portului tradițional din România. Expoziția virtuală cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adaugă colecțiilor MNȚR deja existente pe platforma Google Arts & Culture.
„Haina țărănească” reprezintă o călătorie virtuală și în același timp una simbolică, care recuperează frumusețea unui patrimoniu țărănesc divers și complex, actualizând imaginea despre artă și meșteșug. În cadrul acestei expoziții puteți admira cămăși femeiești și bărbătești, poale, catrințe, fote, vâlnice, ii brodate sau pictate, marame țesute din borangic, costume întregi vechi, cordoane și podoabe.
Lila Passima, șefa departamentului de educație muzeală în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, consideră că „obiectul etnografic capătă o funcție autonomă prin compoziție, ornament, decorație, iar noi îl învestim cu valoarea unui obiect de artă. Având în vedere strălucirea și broderia aristocratică în costumul de Muscel, frumusețea maramelor care rivalizează cu mătăsurile orientale, dar și bogăția plină a broderiilor cu fir metalic a fotelor din Argeș, pot să afirm că tradiționalul costum românesc poartă eleganța, rafinamentul și urmele unei artistocrații a științei țesăturii. Mergând mai departe, observăm catrințele pline de cusături geometrice ale costumului tipic vâlcean, brâul cu mărgele și pălăriile cu pană de păun ale costumului din Bistrița-Năsăud. Nu pot să nu remarc complexitatea costumelor țărănești din toate zonele țării. Costumul de Pădureni, spre exemplu, are o broderie compactă cu fir gros, roșu și cu elemente geometrice negre, cu guler mic și drept la baza gâtului, iar peste cămașă catrințele negre cu pieptar înflorat, cu elemente care țin de domeniul floral, cu vrejuri, cu flori, toate într-o cromatică foarte strălucitoare. Complementaritatea dintre simplitatea croiului cu abundența decorativă și diversitatea firelor folosite compune un instrumentar pe care arta țărănească românească îl stăpânește cu foarte multă creativitate și îl transformă într-un element de spectacol”.
Veți intra în atmosfera autentică țărănească nu doar admirând piesele prezentate în expoziție, ci și ascultând doine, hore, învârtite, brâuri, care rulează pe fundal, din colecția „Ethnophonie” a MNȚR. Expoziția „We wear culture” este accesibilă la g.co/wewearculture și prin aplicația Google Arts & Culture, disponibilă pentru iOS și Android.
(Alexandra Drugan)