Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O carte veche de 1.000 de ani, sub ochii ieşenilor
Să poţi vedea o carte veche de 1.000 de ani este emoţionant şi poate chiar memorabil. Ieşenii şi cei din împrejurimile capitalei culturale a Moldovei au această şansă încă două zile de acum înainte. Până vineri, 10 aprilie, la Muzeul „Vasile Pogor“ se află expusă o carte care datează din secolul al XI-lea, scoasă din depozitul Muzeului Literaturii Române cu ocazia „Săptămânii altfel“. Mai concret, este vorba despre un Tetraevangheliar grecesc, cu notaţie ecofonetică, manuscrisul fiind scris pe pergament cu cerneală ferogalică şi având dimensiunile 345 milimetri pe 245 milimetri. Şi nu doar atât, ci, în spiritul vremurilor, cartea este bogat ornamentată cu ini-ţiale cu motive florale, viniete şi frontispicii în culorile roşu, albastru ultramarin, verde, culori ce sunt protejate prin aplicarea unei pelicule din albuş de ou şi aur coloidal. Are coperţile de lemn învelit în piele.
Cartea este compusă din patru secţiuni, iar textul este aşezat pe două coloane. Prima secţiune conţine pasaje care se citesc în cadrul diferitelor momente ale sărbătorilor religioase cu dată schimbătoare, a doua secţiune are grupate cele 11 Evanghelii ale Învierii, a treia secţiune cuprinde pasajele care se rostesc la oficiile liturgice din cadrul sărbătorilor fixe din an, iar a patra secţiune cuprinde „Evangheliile deobşte, de toată trebuinţa la zilele sfinţilor care nu au Evanghelii, la Sfântul Maslu, la cununie, la mort“, precum şi „Pascalia“ (adică calculul datei sărbătorii Paştelui şi rânduiala citirii Evangheliilor în cursul anului bisericesc).
Starea Tetraevangheliarului este foarte bună, fiindcă el a trecut printr-un proces de restaurare în anul 2001. Cartea conţine la final şi nişte file adăugate mai târziu, se crede că prin secolele XVI-XVII, iar la fila 320 există o însemnare a proprietarului din acea vreme: „A smeritului şi păcătosului Nicolau Vizyisiou“. Pentru conservarea în bune condiţiuni, preţioasa carte este ţinu-tă într-o incintă cu microclimat controlat. Programul de vizitare al Muzeului „Vasile Pogor“ este, pentru săptămâna 6-10 aprilie, între orele 10:00 şi 18:00.