Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O expoziţie de sunet inedită la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român îşi invită vizitatorii, până în data de 5 februarie 2012, în Sala "Oaspeţi", la expoziţia de sunet "Pe aripile timpului".
Expunerea a fost preluată de Muzeul Ţăranului de la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG), cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia savantului român Constantin Brăiloiu. Pornind de la Arhivele Internaţionale de Muzică Populară (AIMP), constituite la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) în anii 1940-1950 de faimosul etnomuzicolog român Constantin Brăiloiu (1893-1958), expoziţia de faţă abordează marile probleme legate de identitate şi de memorie în era mondializării. "Pe aripile timpului" evocă provocările legate de constituirea, conservarea şi valorificarea arhivelor muzicale. "Mărturie a diversităţii culturale, expoziţia revelează raportul intim şi universal dintre muzică şi emoţii. Vizitatorul este invitat să se cufunde într-un univers sonor supus influenţelor celor mai felurite. Muzicile se transformă odată cu lumea, pentru a se adapta circumstanţelor şi a răspunde trebuinţelor şi aşteptărilor noastre. (...) Astfel, muzica apare totodată ca imagine a societăţii şi ca produs al culturii. În această expoziţie, figura lui Brăiloiu şi exemplul muzicilor populare din România servesc drept fir conducător şi pretext al unei reflecţii antropologice mai largi asupra universalităţii muzicii ca fapt uman", este de părere etnomuzicologul Laurent Aubert.