Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Obiectul lunii la Muzeul „Victor Babeș”
Muzeul Municipiului București (MMB) a demarat un nou proiect expozițional la Muzeul „Victor Babeș”, intitulat „Obiectul lunii”. Astfel, lunar, până la sfârşitul acestui an, instituţia muzeală va prezenta publicului câte un obiect care face parte din patrimoniul acesteia. Prin intermediul acestui demers expoziţional, vizitatorul va putea descoperi contextul în care a fost realizat obiectul respectiv, proveniența acestuia și legătura cu marele savant român. Luna februarie este dedicată unei colecţii, expusă în premieră, şi anume „Laudatio”, prin care îi sunt recunoscute meritele ştiinţifice ale lui Victor Babeş. El se înscrie într-o pleiadă de aur din cadrul medicinei românești, alături de nume sonore care la sfârșitul secolului al XIX-lea au pus bazele școlii românești de medicină. Distincțiile pe care le-a primit de-a lungul timpului marchează recunoștința faţă de eforturile şi realizările sale în medicină. În această serie se înscrie și „Laudatio”, elogiere emisă de Universitatea din Viena.
Muzeograful Oana Panait consideră că Victor Babeș a fost un savant care s-a impus pe scena mondială a științei și care şi-a dedicat viaţa cercetării și umanității. Vizitând muzeul, reușiți să descoperiți mai bine personalitatea sa și parcursul profesional pe care l-a avut. Obiectul lunii februarie poate fi admirat de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
Pentru luna martie, muzeul pregătește să scoată la lumina un tratat de anatomie patalogică scris, desigur, de Victor Babeș. Până atunci însă, puteți admira „Laudatio” și colecția impresionantă de lucrări științifice ale savantului, la muzeul care îi poartă numele din strada Andrei Mureșanu nr. 14A. (A. D.)