Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Oglinzi vitrate, într-o expoziție unică
Prima expoziție de oglinzi vitrate din Europa a fost vernisată vinerea trecută în Palatul Magna Curia din Deva, create de artistul Cristian Florin Angelescu. În cele 30 de lucrări acesta a combinat sticla, culorile și oglinda, făcând dintr-un obiect „banal”, pe care îl folosim în fiecare zi, artă. Așa cum sugerează chiar denumirea expoziției, „Glass Nouveau”, lucrările sunt inspirate din stilul „art nouveau”.
Artistul afirmă că obiectele produse în serie, „ca efect al globalizării”, trebuie să treacă printr-un filtru artistic, scopul fiind acela ca frumusețea să revină în cotidian. „Acum mai bine de 100 de ani, oglinda era amplasată la loc de cinste, în saloane şi livinguri. De mai multă vreme însă, oglinda a fost alungată, surghiunită în locuri strâmte, prost iluminate. Cred că-i ajung anii petrecuţi găurită în patru colţuri şi ţintită de faianţa din baie sau lipită cu bandă dublu adezivă de uşa dulapului din dormitor. Cred că a venit momentul să o eliberăm din nou, să o împodobim şi să o lăsăm să ne bucure pe toţi”, a mai spus Cristian Florin Angelescu, citat de Agerpres. Despre combinarea vitraliului cu oglinda, acesta a explicat că ideea îi „aparţine şi de aceea i-am spus oglindă vitrată. Lucrul la o oglindă vitrată poate dura de la două-trei zile până la patru-cinci săptămâni”. Fiecare piesă trebuie tăiată, şlefuită, aranjată cu atenţie milimetrică, a mai spus artistul.